u-nbu-ochikuyut-pozhvavlennya-investitsiy-u-zhitlove-budivnitstvo-v-2017-rotsi

У НБУ очікують пожвавлення інвестицій у житлове будівництво в 2017 році

 • 5864 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Цього року було видано вдвічі більше дозволів на будівнитцво житлових будинків, ніж у 2015 році. Це може свідчити про пожваалення на ринку наступного року. Про це йдеться у звіті “Про фінансову стабільність”, підготовленого Національним банком України, повідомляє УНН.

"У першому півріччі в Україні було видано 685 дозволів на будівництво будинків із двома квартирами й більше, що на 54% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Показник перевищив мінімальне значення та свідчить про можливе пожвавлення інвестицій у житлове будівництво у майбутньому", - зазначив регулятор.

Також у звіті названо лідерів за обсягом будівництва.

"Крім Києва та Київської області, незмінними лідерами за обсягами залишаються Львівська, Одеська, Івано-Франківська області, а центри цих областей разом із столицею утримують першість за вводом в експлуатацію серед міст", - повідомили в НБУ.

Фахівці відомства вважають, що у найближчій перспективі ринок буде стабільним, оскільки фаза спаду залишилась позаду.

Нагадаємо, за два роки обсяг інвестицій у житло на Київщині зріс майже удвічі. Зокрема, щороку зростають обсяги у Броварах.

За даними експертів, останнім часом квартири в передмісті столиці стали особливо популярними. Перш за все це пояснюється ціновою доступністю.

Крім того, при виборі житла для покупця важливу роль відіграють термін експлуатації житла, екологія, якість води, розвиненість інфраструктури.

На сьогоднішній день квартира в столиці як мінімум вдвічі дорожче, ніж квартира в новому житловому комплексі передмістя.
Наприклад, вартість однокімнатної квартири, загальною площею близько 38 кв. м, у новому житловому комплексі Броварів - ЖК Scandia становить 380 тисяч гривень, що за нинішнім офіційним курсом НБУ еквівалентно приблизно 15 тисячам доларів.

При цьому на сьогоднішній день це один з найбільших житлових комплексів регіону, розрахований на 100 семиповерхових житлових будинків (10 тисяч квартир), з власною інфраструктурою, запроектованою за принципом “місто у місті”.

Українські Національні Новини

Економіка