u-polshchi-vykryly-shpyhunsku-merezhu-yaka-poshyriuvala-prorosiisku-propahandu-shchodo-ukrainy-ta-yes

У Польщі викрили шпигунську мережу, яка поширювала проросійську пропаганду щодо України та ЄС

 • 19865 переглядiв

Польські правоохоронці викрили російську шпигунську мережу, яка організовувала проросійські ініціативи та медіа-кампанії в ЄС з метою дискредитації України, інституцій ЄС та послаблення міжнародної позиції Польщі.

Польські правоохоронці викрили шпигунську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу, а також проти України. Про це пише УНН з посиланням на PAP.

Деталі

Зазначається, що агентство внутрішньої безпеки (ABW) провело обшуки у Варшаві та Тихах у рамках розслідування шпигунської діяльності на користь рф.

Під час операції ABW було вилучено 48 500 євро і 36 000 доларів. Також  окрім обшуків, відбулися перші допити осіб, які проходять у справі.

Зазначається, що операція стала результатом міжнародної співпраці агентства з низкою європейських служб, зокрема, скоординованої з партнерами з Чеської Республіки.

У результаті було задокументовано діяльність, спрямовану на організацію проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС. Метою була реалізація зовнішньополітичних цілей кремля, зокрема послаблення позицій Республіки Польща на міжнародній арені, дискредитація України та іміджу органів ЄС

- заявив речник міністра-координатора спецслужб Яцек Добжинський.

Попередньо для цього був запущений, серед іншого, міжнародний вебсайт voice-of-europe.eu, на якому публікували статті, заяви, коментарі або інтерв'ю з упередженим, проросійським підтекстом.

Центр протидії дезінформації викрив мережу TikTok-каналів, які поширюють російську пропаганду28.03.24, 11:21 • [views_0]

Доповнення 

Також в ABW заявили, що дії "також є результатом розслідування, завершеного 19 січня 2024 року обвинувальним актом, в ході якого були зібрані докази проти громадянина Польщі, підозрюваного у шпигунстві на користь російських спецслужб".

Правоохоронці пояснили, що чоловік перебував серед польських та європейських парламентарів та виконував завдання, замовлені та профінансовані представниками російської розвідки.

Ці завдання включали пропаганду, дезінформацію та політичні провокації. Їхньою метою було створення російських сфер впливу в Європі

Нагадаємо

У січні польські правоохоронці затримали громадянку Білорусі, яку звинувачують у шпигунстві.

Володимир Омельченко

Війна