u-ssha-zasudili-amerikantsya-za-dopomogu-islamistam-z-somali

У США засудили американця за допомогу ісламістам з Сомалі

 • 8819 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Суд Манхеттена засудив громадянина США до 35 років в’язниці за допомогу терористичному ісламістському угрупованню "Харакат аш-Шабаб аль-Муджахидін". Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

32-річний уродженець штату Меріленд Маалік Алім Джонс був визнаний винним у постачанні автоматів АК-47 терористичній групі в Сомалі та в навчанні в таборах у цій країні. Спочатку, у вересні, сторона звинувачення просила призначити йому 50 років позбавлення волі.

Справа стосовно Джонса було розпочата в січні 2016 року за фактом його поїздок до Кенії і Сомалі в 2011 році. В останній країні він провів три місяці в таборах підготовки бойовиків. Після цього він приєднався до діючих на території Кенії загонів афілійованої терористичним угрупуванням Аль-Каїда рухом аш-Шабаб, яке контролює ряд територій у Сомалі. У грудні 2016 року його затримали влади міжнародно визнаного уряду Сомалі при спробі переправитися до Ємену.

Слід зазначити, що Сомалі на даний момент розділене між кількома квазідержавними утвореннями (Пунтленд, Сомаліленд, причому останній визнано низкою країн), племінними угрупованнями і терористичними ісламістськими організаціями, у тому числі піратами. Визнана ООН уряд країни контролює в основному столицю Могадішо і центральні райони країни.

"Харакат аш-Шабаб аль-Муджахидін" - група сомалійських ісламістів, перш за все діють в Сомалі. Група виникла в Сомалі на уламках Союзу ісламських судів (СІС), коли вся влада в Сомалі виявилася в руках Тимчасового Федерального уряду та його покровителів, перш за все збройних сил Ефіопії за підтримки США. C 2009 року захопила значну територію, від серпня 2008 року столицею стало місто Кісмайо. У 2012 році після низки поразок контрольована територія дещо зменшилася, а після падіння Кісмайо в кінці вересня центр перемістився до міста Бараве, який був залишений 5 жовтня 2014 року.

Важливою статтею доходів аш-Шабаб є деревне вугілля, яке постачається в арабські країни по морю.

Нагадаємо, згідно з оцінкою американського експерта Брюса Хоффмана, терористичне угрупування “Аль-Каїда”, відоме найкривавішими у світі терактами 11 вересня 2001 року в США, останнім часом значно посилилася і налічує десятки тисяч бойовиків. 

Українські Національні Новини

Новини Світу