u-ternopilskiy-oblasti-otruyilisya-12-ditey-u-ditsadku-viyavili-nizku-porushen

У Тернопільській області отруїлися 12 дітей: у дитсадку виявили низку порушень

 • 7681 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. Кишкову інфекцію зафіксували у 12-х вихованців Микулинецького садка-ясел "Веселка". Про це повідомила прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільскій області, передає УНН.

"10.05.2018 р. о 17:07 від ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" надійшло інформаційне повідомлення про виникнення спалаху кишкової інфекції (ентеровірусна інфекція?), можливо, пов’язаної з Микулинецьким дитячим ясла-садком "Веселка", – зазначили в Держпродспоживслужбі.

Перше захворювання було 9 травня. Тоді захворіли перші четверо дітей.

"Кількість захворілих осіб станом на 12:00 11.05.2018 року – 12 дітей-вихованців старшої групи №1 згаданого садка, всі діти знаходяться на амбулаторному лікуванні з попереднім діагнозом ентеровірусна інфекція", – уточнили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння у дитсадку Кропивницького: усіх дітей виписали з лікарні

У зв'язку з цим представники ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Теребовлянського районного управління 11 травня здійснили виїзд у вогнище та розпочали проведення обстеження дошкільного навчального закладу.

"В ході якого виявлено ряд порушень, які могли спричинити виникнення спалаху та свідчать про недостатній контроль з боку керівництва закладу за організацією харчування дітей, зокрема:

  • відсутні супровідні документи, що засвідчують якість та походження риби мороженої путасу;
  • на момент обстеження відсутні дезинфікуючі засоби, не ведеться журнал обліку, використання та запасу деззасобів;
  • недостатньо розроблювальних столів, розроблювального та прибирального інвентаря на харчоблоці, недостатньо ванн для миття кухонного посуду, бракеражний журнал швидкопсувної продукції ведеться з порушенням, книга складського обліку поступлення продукції ведеться не по формі;
  • відсутні товаро-транспортні накладні;
  • технологічні картки з посиланням на державний рецептурник страв розроблені не на всі страви, в технологічних картках на котлети, битки, шніцеля не вказується про їх подвійну термічну обробку;
  • не дотримуються погодженого перспективного меню;
  • масло солодковершкове денного використання зберігається з порушенням температурного режиму;
  • для харчування дітей використовують сардельки "Свинячі" першого гатунку", – йдеться в повідомленні.

Крім того, під час розслідування працівники Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали питну воду для дослідження за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 30 змивів з об’єктів навколишнього середовища, а також 4 продукти на бак. дослідження (рибу путасу морожену, сметану, молоко, масло солодковершкове), овочі на вміст нітратів (картоплю, буряк, цибулю, моркву, капусту).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вихованців школи-інтернату годували м'ясом невідомого походження

Наразі триває проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень спрямованих на встановлення джерела інфекції. На сьогодні роботу ясла-садка "Веселка" призупинено. Кількість хворих не збільшилася.

Нагадаємо, у Черкасах сталося отруєння 42 дітей. Деякі з них почали втрачати свідомість під час шкільної лінійки в місцевій ЗОШ №8. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП