u-vidpovid-kmu-ekonomisti-zayavili-pro-neobkhidnist-znizhennya-aktsiziv-na-alkogol

У відповідь КМУ: економісти заявили про необхідність зниження акцизів на алкоголь

 • 17893 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. В Парламенті зареєстровано урядовий законопроект про підвищення акцизів на алкогольну продукцію на 9%. КМУ обґрунтовує таку необхідність інфляційними процесами, однак економісти з ініціативою урядовців – не погоджуються. Про це у коментарі УНН зазначив економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

"Акцизи на алкоголь не те, що не варто підвищувати, їх варто знижувати разів в 7-8 точно. Збільшення акцизів призведе до збільшення контрафакту і фальсифікату, і відповідно, до збільшення нелегального ринку алкоголю, який і так є суттєвим. Також, це призведе до збільшення кількості отруєнь неякісним алкоголем. Ну і відповідно, зросте попит на наркотичні речовини", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищення алкоподатків обернулося зниженням надходжень до бюджету

На думку Гаврилечка, Кабміну "просто дуже кортить грошей", і збільшення податків - це єдине, що вони можуть запропонувати для наповнення бюджету.

"Це виглядає як спроба ловити рибу, шляхом осушення озера", - резюмував він.

Як писав УНН, через невідповідність рівня податкового навантаження на виробника та спроможності українських споживачів, за останні півтора року об’єми легального виробництва горілки вже впали більш, ніж на 20%.

Тіньовий ринок алкоголю у таких умовах лише розростається та вже оцінюється у мільярди гривень.

Українські Національні Новини

Економіка