u-vooz-nazvali-10-nayvazhlivishikh-faktiv-pro-rak

У ВООЗ назвали 10 найважливіших фактів про рак

 • 9215 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. За даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я, рак є однією з головних причин смертності в усьому світі. Водночас, за даними організації, від 30% до 50% ракових захворювань можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя, передає УНН з посиланням на інформацію ВООЗ.

У Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що пацієнти можуть повністю вилікуватися від раку у разі раннього виявлення хвороби та якісного лікування.

Також ВООЗ опублікувала 10 фактів про рак, резюмувавши світові дані про вказану хворобу за 2015 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близько 42% онкозахворювань на сьогодні є повністю виліковними

1. Від раку помирає близько 16% людей.

У 2015 році 8,8 млн людей померло від раку.

2. Близько 70% усіх випадків смертей від раку фіксується у країнах із низьким та середнім рівнем доходів.

3. У 2015 році в структурі смертності від онкохвороб чоловічого населення 5 провідних місць посіли такі види раку: рак легенів, печінки, шлунка, товстої та тонкої кишки та передміхурової залози.

4. У 2015 році в структурі смертності від онкохвороб жіночого населення 5 провідних місць посіли такі види раку: рак молочної залози, легенів, товстої та тонкої кишки, шийки матки та шлунка.

5. Відмова від куріння може сприяти профілактиці раку.

Від 30 до 50% випадків раку можна запобігти. Куріння, до прикладу, викликає близько 22% випадків онкозахворювань у світі

6. Вакцинація проти канцерогенних інфекцій.

У 2012 році канцерогенні інфекції стали причиною 25% діагностованих випадків раку в країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Вірус папіломи людини викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту В – рак печінки. Вакцинація проти цих двох вірусів здатна попередити 1,1 млн випадків захворювань на рак кожен рік.

7. У країнах із низьким рівнем доходу спостерігається низький рівень доступу до лікування раку.

У 2015 році менше 30% країн із низьким рівнем доходу повідомили про наявність послуг лікування в цілому, у той час як у країнах із високим рівнем наявність послуг із лікування раку становить 90%.

8. Рак створює великий тягар для глобальної економіки.

Загальна сума щорічних витрат на лікування раку у 2010 році оцінювалась на рівні 1,16 трлн дол. США.

9. Паліативна допомога.

Тільки біля 14% людей, які потребують паліативної допомоги у всьому світі, отримують її сьогодні.

10. Відсутність даних обмежує можливість політики щодо боротьби з раком.

Тільки одна із п'яти країн із низьким та середнім рівнем доходу має необхідні дані для ведення політики щодо боротьби з раком.

Нагадаємо, за словами головного лікаря МЦ "Клініка Спіженко" А.Шкіряка, Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань.

Фахівці переконані, що для ефективної боротьби із онкозахворюваннями в Україні необхідно створити єдиний медичний простір профілактики та раннього виявлення онкологічних хвороб.

Також нагадаємо, деякі лікувальні заклади в Україні сьогодні готові запропонувати і жінкам, і чоловікам програми обстеження всього тіла — онкоскринінги, які є моніторингом стану здоров’я та дозволяють лікарям вчасно попереджати певні проблеми у пацієнта.

Українські Національні Новини

Здоров'я