u-yes-poperedno-pohodyly-novi-sanktsii-proty-khamas-ta-izrailskykh-poselentsiv-na-zakhidnomu-berezi-yordanu

У ЄС попередньо погодили нові санкції проти ХАМАС та ізраїльських поселенців на Західному березі Йордану

 • 35199 переглядiв

ЄС погодився ввести санкції проти членів ХАМАС та екстремістських ізраїльських поселенців, які нападають на палестинців на Західному березі річки Йордан, що стало першим випадком, коли блок санкціонував насильницькі дії з боку ізраїльських поселенців.

У понеділок міністри закордонних справ Європейського Союзу дійшли згоди запровадити санкції проти ізраїльських поселенців за напад на палестинців на Західному березі річки Йордан та посилити санкції щодо членів палестинського ісламістського угруповання ХАМАС. Про це повідомив журналістам глава МЗС ЄС Жозеп Боррель після зустрічі міністрів у Брюсселі, передає УНН.

Ми обговорювали санкції, санкції проти ХАМАСу, і ми також домовилися про санкції проти поселенців-екстремістів. Це було неможливо на минулій Раді закордонних справ, цього разу це стало можливим, на робочому рівні було досягнуто твердого компромісу, і я сподіваюся, що це буде продовжено до повного прийняття незабаром. Але політична домовленість вже є.

 — сказав Боррель.

Деталі

Відзначимо, що це перше рішення, коли 27 країн-членів ЄС погодилися ввести санкції проти насильницьких дій ізраїльських поселенців, наслідуючи Сполучені Штати та Британію.

Незважаючи на те, що значна міжнародна увага прикута до транскордонного нападу ХАМАС із Гази та подальшої війни Ізраїлю там, європейські чиновники також висловлюють дедалі більше занепокоєння щодо зростання насильства проти палестинців на Західному березі.

У нас також була орієнтаційна дискусія щодо Угоди про асоціацію між ЄС та Ізраїлем. Ця угода про асоціацію чітко базується на спільних цінностях між нами, повазі до прав людини, верховенстві права та демократії. Ми повинні продовжувати співпрацювати з Ізраїлем для подальшого обговорення ситуації в Газі, заклик до Ради асоціації, безумовно, був складним і не мав сильної підтримки, тому що спочатку ви повинні погодити порядок денний і ви повинні узгодити спільну позицію членів штатів, які було дуже важко отримати.

– додав Боррель.

Раніше ЄС ввів режим санкцій спеціально проти ХАМАС. За словами дипломатів, ЄС планує запровадити додаткові санкції проти ХАМАС, перш ніж ввести санкції проти ізраїльських поселенців.

Bloomberg: напад на базу США в Йорданії ставить Байдена перед найбільш значущим за його президентство29.01.24, 04:28 • [views_0]

Така послідовність була важливою для членів ЄС, близьких до Ізраїлю, таких як Німеччина, Австрія та Чехія, які хотіли дати зрозуміти, що вони не ототожнюють ці дві групи.

Угорщина чинила найбільший опір санкціям проти жорстоких поселенців, але нещодавно змінила свою позицію, кажуть дипломати.

Боррель сказав, що країни, які раніше блокували цю пропозицію, тепер вирішили утриматися, і список тих, хто зіткнеться з санкціями, тепер потрібно затвердити. Усім хто ввійде у цей список загрожує заборона на поїздки та заморожування активів.

Армія оборони Ізраїлю завдала удару по лікарні Аль-Шифа в Газі18.03.24, 05:11 • [views_0]

Тетяна Салганік

Війна