ukrayina-nastupnogo-roku-mozhe-otrimati-fenomen-importnoyi-inflyatsiyi-o-ustenko

Україна наступного року може отримати феномен імпортної інфляції - О.Устенко

 • 13166 переглядiв

Експерт бачить велику кількість ризиків для держави після ухвалення Держбюджету-2017

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Експерт з економічних питань Олег Устенко бачить багато ризиків з виконання ухваленого Державного бюджету на 2017 рік. Про це він сказав у коментарі УНН.

"У мене є ціла низка питань, які виникають після прийняття документу у такому сирому вигляді. Я бачу велику кількість ризиків, які відкриваються для України на 2017 рік з таким бюджетом. Перші ризики стосуються того, чи впевнені ми, що економічне зростання буде на рівні 3%. Якщо ми не досягнемо бажаного рівня росту, як записано у головному фінансовому документі, а будемо перебувати у межах до 2%, тим більше, що ризики на те, що ми не досягнемо тривідсоткового росту, достатньо значні, ми автоматично недоотримаємо у дохідну частину Державного бюджету серйозні суми", - сказав експерт.

Інше питання, за словами О.Устенка, полягає у тому, чи вдасться втримати споживчу інфляцію на рівні 8,1%, адже паралельно відбувається, наприклад, збільшення мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн. "Паралельно з цим, ми все більше відкриваємося у наступному році світовій економіці. І скоріш за все, я б сказав, що ми будемо мати феномен імпортної інфляції. Що буде, якщо інфляція буде більш високою?" - зазначив він.

Також у бюджеті наступного року, продовжив О.Устенко, внесені непередбачені видатки - рекапіталізація ПриватБанку, де йдеться про додаткові 5,5 млрд дол. "Ці 5,5 млрд дол., як вони можуть розкачати ситуацію в Україні? Це теж для мене відкрите питання. Я вже не кажу про те, де ми візьмемо гроші", - наголосив експерт.

"Ми продовжуємо вірити у те, що доходи від податків від зарплати збільшаться (від підняття мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн з січня 2017 року – ред.)? Ніби як іде сподівання на те, що не буде здійснене скорочення кількості працівників в економіці. В реальності, я думаю, що це не правильне припущення. Ми можемо очікувати серйозний ризик, пов’язаний з тим, що буде відбуватися зжимання на ринку праці і кількість безробітних може збільшитися. Через збільшення мінімальної зарплати можна очікувати аж до 5% збільшення рівня безробіття. Тобто, ми відійдемо від позначки 12% кількості безробітних, які є зараз, і ризикуємо прийти до позначки чи не у 17%", - підкреслив він.

На думку економіста, на сьогодні залишається також відкритим питання про наповнення бюджету від приватизації, зважаючи на те, що цьогоріч програма з приватизації була виконана менше ніж на 1%. "Ми продовжуємо бути впевнені, що наступного року зможемо отримати більше, ніж 17 млрд грн від приватизації? А якщо ні, то яким чином ми зможемо перекрити дірку, яка утвориться (у бюджеті – ред.)?" - наголосив експерт.

Немає певності і стосовно отримання в дохід держави коштів колишнього президента В.Януковича та екс-високопосадовців. "Я вважаю, що було б більш правильним не вносити їх до Державного бюджету. Якщо ці гроші будуть знайдені, то пустити їх на погашення боргів, які є в Україні... Тим більше, що об’єм боргу псля націоналізації ПриватБанку перевищив позначку у 90% ВВП. Тому я вважаю, що було б більш правильним не розраховувати на ці гроші в дохідній частині Державного бюджету, а ухвалити окремі законодавчі акти, які б дозволили використовувати ці гроші на погашення вже існуючих боргів", - переконаний він.

Крім того, за словами О.Устенка, виникають питання і стосовно збільшення акцизів на тютюнові вироби та алкоголь.

"Збільшення акцизу на тютюн на 40%, тобто, набагато більше рівня інфляції, може свідчити про одне: це може викликати перетікання тютюнових виробів у контрабандні канали… І бюджет просто недоотримає навіть того, що було торік. Те ж саме і по алкоголю… Тим більше, ми не контролюємо частину нашого східного кордону, а, по-друге, як заявляють політики, митниця є досить корумпованою організацією", - сказав він.

Нагадаємо, вранці 21 грудня 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про Державний бюджет України на 2017 рік", який передбачає зростання ВВП на рівні 3%, зростання споживчої інфляції – 8,1%.

Українські Національні Новини

Економіка