ukrayini-neobkhidniy-park-visokikh-tekhnologiy-i-vidpovidna-podatkova-baza-v-omelchenko

Україні необхідний парк високих технологій і відповідна податкова база - В.Омельченко

 • 8372 переглядiв

КИЇВ. 5 грудня. УНН. У Києві необхідно створити парк високих технологій аналогічний мінському і впровадити спеціальну систему оподаткування для пріоритетних напрямків IT-сектору. Про це заявив глава IT комітету Асоціації платників податків України (АППУ) Валерій Омельченко, передає кореспондент УНН.

Зазначимо, 1 та 2 грудня в рамках дводенного візиту до Білорусі делегація АППУ відвідала Парк високих технологій і вивчила досвід створення спеціальних правових умов для розвитку ІКТ.

"Для нас було важливо відвідати Парк високих технологій в Мінську. В Україні багато разів намагалися створити технопарк, орієнтований на IT сектор. Спеціально для цього профільний парламентський комітет VII скликання розробив законопроект. А в Мінську Парк високих технологій успішно працює ось уже 10 років і базується на декреті президента, який гарантує спеціальну систему оподаткування. Якби такі умови були створені в Україні, впевнений, IT галузь росла б по експоненті і стала б базовою для нашої економіки", - зазначив глава IT комітету АППУ, засновник HUB 4.0 В.Омельченко.

Додамо, що Парк високих технологій розташований на 50 гектарах, але спеціальні правові умови діють по всій території Білорусі. Сьогодні в парку зареєстровані 164 резиденти, включаючи всесвітньо відомі компанії.

"Нам провели екскурсію і показали аналітику ПВТ. Обсяг експорту IT-послуг на душу населення в Білорусі суттєво обігнав сусідів і досяг 86 дол. Для порівняння, в Індії, яка є світовим лідером в цьому напрямку, обсяг експорту - 43 дол. на душу населення. Парк спеціалізується на софту: починав з аутсорсу, а зараз створює ПО і надає консалтингові послуги з автоматизації діяльності підприємств. І, до речі, програмний продукт для електронного реформування уряду Білорусі замовляли і створювали саме в ПВТ ", - акцентував В.Омельченко.

За результатами поїздки в Білорусь, IT комітет Асоціації платників податків підготує комплексні пропозиції і буде ініціювати внесення змін до системи оподаткування для сфери ІКТ України.

В рамках візиту делегація АППУ на чолі з Гріголом Катамадзе також провела зустріч з головою постійної комісії з питань бюджету та фінансів Національних зборів Республіки Білорусь, зустрілася з Асоціацією платників податків Білорусі та першим заступником Міністра з податків і зборів Ігорем Клепчею, відвідала адміністрацію Китайсько-Білоруського індустріального парку.

Українські Національні Новини

Економіка