uryad-yaponiyi-vidkriv-dlya-zhiteliv-chastinu-mista-bilya-fukusimi

Уряд Японії відкрив для жителів частину міста біля "Фукусіми"

 • 10051 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Уряд Японії оголосив, що частина міста Окума, розташованого поруч із зруйнованою атомною електростанцією "Фукусіма", безпечна для життя і закликав жителів повертатися в свої будинки. Про це повідомляє УНН з посиланням на The Guardian.

Згідно з інформацією видання, в уряді Японії оголосили, що близько 40% міста Окума, який знаходиться в безпосередній близькості від станції "Фукусіма", безпечні для жителів. Проте, всього 367 чоловік з місцевого населення міста, яке раніше налічувало 10 341 осіб, погодилися повернутися. Майже дві третини евакуйованих стурбовані рівнем радіації, незважаючи на офіційні заяви про те, що дезактивація пройшла успішно. Велика частина Окуми залишається закритою через високий рівень радіації.

Місцеві чиновники сподіваються, що відкриття в наступному місяці нової ратуші та інших інфраструктурних об'єктів переконає людей повернутися в свої будинки.

Варто зазначити, що частина Окуми також використовується в якості тимчасового сховища для мільйонів кубічних метрів токсичного ґрунту, зібраного під час дезактивації. Уряд Японії пообіцяв вивезти ґрунт з префектури Фукусіма до 2045 року, але поки не знайшов місця для його постійного зберігання.

Незважаючи на те, що накази про евакуацію в більшості заражених зон були скасовані, обмеження все ще діють в декількох районах, найбільш близьких до заводу, включаючи велику частину Окуми і всю територію прилеглого міста Футаба. Станом на березень 2019 року, понад 40 тисяч людей, як і раніше, не змогли повернутися додому. Багато з тих, чиї будинки були оголошені безпечними, вирішили не повертатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естафета олімпійського вогню-2020 почнеться з префектури Фукусіма

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе планує взяти участь в урочистій церемонії, присвяченій частковому скасування наказу про евакуацію в Окумі. Також Абе наполягає на перезапуску ядерних реакторів, зупинених після катастрофи і, вперше за більш ніж п'ять років, може відвідати станцію "Фукусіма". Цим жестом прем'єр прагне продемонструвати, що життя в Фукусімі поступово повертається до нормального, напередодні Олімпіади в Токіо 2020 року.

Варто зазначити, що розслідування Greenpeace виявило високий рівень радіації в районах, які були оголошені урядом Японії безпечними.

Раніше УНН повідомляв, що в деяких регіонах України рівень радіоактивного забруднення молока перевищує норму в п'ять разів.

Українські Національні Новини

Новини Світу