v-donetsku-prosidannya-gruntu-v-deyakikh-mistsyakh-syagaye-20-25-sm-chernish

В Донецьку просідання ґрунту в деяких місцях сягає 20-25 см - Черниш

 • 14884 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. В окупованому Донецьку неподалік затоплених шахт, вода з яких не відкачується, зафіксовано просідання поверхні становить 20-25 см. Про це сьогодні сказав міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш під час презентації досліджень щодо екологічної ситуації на Донбасі, передає кореспондент УНН.

"Відбувається затоплення шахт. Через це і не тільки продовжується забруднення шкідливими речовинами, хімічні забруднення, руйнування об'єктів інфраструктурних і промислових. Одна з проблем - затоплення шахт. Припиняються відкачуватися шахтні води. Під землею є гідрологічні зв'язки, інколи навіть непрогнозовані, де вода може вийти дуже високо мінералізована. ...Шляхом супутникового моніторингу ми бачимо, що йде опускання горизонтального шару. Це означає, що провалюється фактично поверхня в місті Донецьк. Чому це відбувається? Обґрунтоване припущення фахівців - це припинення відкачування підземних вод... Приблизно на 20-25 см опускається поверхня", - сказав він.

Зокрема, за інформацією МінТОТ, у районі Макіївки, де розташована шахта "Щегловська" просідання грантів досягло 52 см, у Київському районі Донецька неподалік шахт - 53 см, в Петровському районі - до 92 см тощо.

На думку міністра, Росія навмисне не проводить відкачування води у цих затоплених шахтах. Крім того, блокує у Мінську питання про допуск міжнародних експертів до цих шахт для вивчення питання.

Як повідомляв УНН, прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за статтею "екоцид" через припинення бойовиками ДНР відкачки води із шахти "Юнком", в якій у минулому столітті було здійснено підземний ядерний вибух.

Українські Національні Новини

Суспільство