v-groysman-rizikuye-stati-lobistom-interesiv-okremikh-kompaniy-politolog

В.Гройсман ризикує стати лобістом інтересів окремих компаній - політолог

 • 8630 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ймовірно не підпише нові ліцензійні умови Мінфіну для лотерейників, оскільки ризикує отримати звинувачення у лобіюванні інтересів окремих компаній. Про це у коментарі УНН повідомив політолог Олексій Якубін.

"Обговорення проекту нових ліцензійних умов набуло розголосу, Мінфін звинувачують у лобіюванні інтересів окремих компаній. Додатково - сьогодні ходять чутки про те, що Олександр Данилюк взагалі може піти із посади міністра.

Оці два фактори - нестійке положення Данилюка і звинувачення Мінфіну у лобізмі натякають на думку, що Прем'єр візьме паузу на певний час і не поспішатиме підписати нові ліцензійні умови. В Уряді будуть розуміти, що вони можуть отримати звинувачення у лобіюванні окремих інтересів. Тому думаю, що Кабмін візьме тайм-аут", - сказав він.

Політолог зауважив, що Мінфін спотворив проект ліцензійних умов. Замість того, аби детінізувати ринок - міністерство намагається створити "годівницю" для наближених осіб.

"У багатьох розвинених країнах існує практика легалізації азартних ігор. За умов розумного ліцензування, звісно. Є прив'язка до окремих територій, кошти від ігрового бізнесу наповнюють бюджет. Якщо говорити про наші умови – то сама ініціатива легалізації азартних ігор є зваженою. Це якщо вести мову в контексті надходжень до бюджету, детінізації ринку. Але в тому перевернутому форматі, у якому це пропонується – це становить велику небезпеку. Небезпека полягає у спробі перетворити легалізацію грального бізнесу у годівницю для отримання додаткових коштів наближеним до міністерства організаціям", - сказав він.

Нагадаємо, Мінфін опублікував проект ліцензійних умов для операторів лотерей, які створюють умови для монополізації лотерейного ринку та легалізації на ньому азартних ігр. При цьому, монополістом ринку має стати наближена до влади компанія “УНЛ” ( “Українська національна лотерея”), яку пов’язують з нардепом від БПП Олександром Третьяковим.

Зараз на ринку діють три лотерейні оператори: “УНЛ” (Українська національна лотерея), “Патріот” і “М.С.Л.” (Молодьспортлото).

“Патріот” і “М.С.Л.” намагаються прибрати з ринку за допомогою санкцій РНБО і ліцензійних умов, які розробив Мінфін. Проти “М.С.Л.” ввели санкції на підставі листа 7-річної давності власника компанії Георгія Ложенка. Тоді “М.С.Л.” запропонував Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером було зазначено “Альфа-банк”. Банк ніколи не входив в структуру “М.С.Л.”. Єдині фінансові відносини “М.С.Л.” і “Альфа-Банк” — це звичайний кредит. Разом з тим, саме цей лист було використано для ввведення санкцій проти “М.С.Л.”.

Незважаючи на те, що СБУ відмовилася від своїх претензій до “М.С.Л.”, головного конкурента “УНЛ” все одно залишили під санкціями.

Українські Національні Новини

Політика