v-natsakademiyi-agrarnikh-nauk-pidtrimali-ideyu-vprovadzhennya-fandomativ-dlya-zboru-tari

В Нацакадемії аграрних наук підтримали ідею впровадження фандоматів для збору тари

 • 12365 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Впровадження в Україні спеціальних автоматів (фандоматів) для збору використаної тари допоможе вирішити проблему накопичення сміття. Таку думку в коментарі УНН висловив директор Державної екологічної академії, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України Олександр Бондар.

"Сьогодні відсутня чітка система відбору тари. Я знаю, що у Верховній Раді зареєстрований проект закону, який передбачає встановлення спеціальних автоматів для прийому тари. Думаю, це вирішить проблему із сміттям.

Мінекології також працює над врегулюванням ситуації. Але все буде залежати від того, що прийме ВР, адже у кожного є свої певні інтереси. Ми, у свою чергу, будемо співпрацювати із комітетом ВР по екології у цьому напрямку", - сказав він.

О.Бондар додав, що тару в Україні треба утилізовувати до того, як вона потрапляє на полігон. Це скоротить витрати на перевезення відходів та зменшить площі сміттєвих полігонів.

"Утилізацію тари потрібно було б робити до того, як вона вивозиться на полігон. Тому що це великі затрати по перевезенню. Ще одна причина – тара займає значні площі на смітниках. Кожного року в Україні утворюється близько 15 млн тонн твердих побутових відходів, 15-20% із яких — це тара. Тому, сміло можна говорити, що 20% усіх полігонів – це тара і упаковка. З цих причин нам треба налагодити роздільну систему збору сміття, яке утилізовуватиметься до того, як потрапить на полігон", - пояснив він.

Нагадаємо, вже кілька комітетів ВР підтримали законопроект про застосування депозитної системи (фандоматів) в Україні.

Згідно з пояснювальною запискою законопроекту №5614 "Про систему збору та утилізації тари", впровадження депозитної системи передбачає, що виробники та імпортери повинні будуть брати участь у депозитній системі тари шляхом позначення її депозитними етикетками. Такі етикетки будуть свідчити про те, що споживач може повернути саме цю тару до точок збору використаної тари і відразу ж отримати відшкодування за кожну одиницю.

Автори законопроекту зазначають, що впровадження такої системи допоможе врегулювати критичну ситуацію зі сміттям в Україні, зокрема зупинити інтенсивне накопичення відходів на звалищах.

Українські Національні Новини

Політика