v-ukrayini-podorozhchali-benzin-myaso-ta-sigareti

В Україні подорожчали бензин, м'ясо та сигарети

 • 12014 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. У січні в Україні зросли у ціні 92% споживчих товарів та послуг. Про це повідомляє Держстатистики, передає УНН.

Досить відчутно подорожчав бензин марки А-92 та А-95 – одразу на 1 грн 28 коп. та 1 грн 29 коп. на літрі відповідно.

Водночас, зросла вартість сигарет. В тому числі - вітчизняних марок: на 0,7%. Сигарети із фільтром медіум та преміум класу в середньому по Україні подорожчали на 2,2% та 2% відповідно.

Також подорожчали усі види м'яса (яловичина, свинина та птиця, - ред.) - приблизно на 1,5%.

Прогнози експертів щодо вартості пального в Україні є невтішними. Навіть у випадку стабілізації нацвалюти, подорожчання нафти на світовому ринку накладе відбиток на гаманець українського споживача.

"Ціни на пальне будуть рости. Прогноз невтішний. По перше, у нас імпортне паливо. Прогнозується, що ціна на нафту на світових ринках буде зростати, а це відобразиться на українських АЗС. Навіть якщо поряд з цим курс нацвалюти буде стабільним", - пояснив економічний експерт Олександр Охрименко.

Тож економіст радить українцям готуватися до подорожчання продуктів харчування.

"У нас в березні починається посівна, але вже сьогодні ціни на дизпаливо дуже високі. І навряд чи перед посівною вони знизяться. Дорожчає дизпаливо - дорожчає зерно, м'ясо і так далі. У зерні - 33% палива. Прогнозую, що до кінця року паливо може подорожчати щонайменше на 10%. Якщо зростає пальне на 10% - то на 3% зростає вартість зерна. Відповідно на 5-7% зростає вартість молока і м'яса", - пояснив він.

Нагадаємо, за даними Нацбанку, у січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14.1% у річному вимірі. Фактична інфляція була дещо вищою за траєкторію прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" за січень 2018 року, у зв’язку із швидшими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на сирі продукти та паливо.

Раніше повідомлялось, що різке зростання цін на паливо спровокувало подорожчання продуктів харчування, зокрема м’яса.

Українські Національні Новини

Економіка