v-ukrayini-poslabili-obmezhennya-na-poloti-droniv

В Україні послабили обмеження на польоти дронів

 • 11263 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Державна авіаційна служба України послабила обмеження на польоти безпілотників, дозволивши підіймати їх у повітря без попереднього погодження і збільшивши їхню дозволену вагу до 20 кг, а висоту польотів - до 120 м, утім, за певних умов. Про це йдеться у відповіді Державіаслужби на лист юридичної фірми "Анте", опублікованій представником цієї фірми Андрієм Гуком у Facebook, передає УНН.

"Польоти безпілотних ПС масою до 20 кг включно виконуються без подання заявок на ВПП (використання повітряного простору - ред.), без отримання дозволів на ВПП, без інформування органів управління ПС ЗСУ та органів ОЦВС, органів ДПСУ, органів ОПР та відомчих органів УПР" за певних умов, йдеться у тексті оприлюдненої відповіді Державіаслужби.

Зокрема, до цих умов належать виконання польотів без перетину держкордону, поза межами заборон та обмежень ВПП, не ближче 5 км від злітно-посадкових смуг аеродромів та 3 км вертодромів, не ближче 500 м від пілотованих ПС.

При цьому польоти не виконуються над скупченнями людей на відкритому просторі та над місцями щільної забудови. Крім того, не можна запускати дрон над об’єктами (зонами), які визначені Міноборони, Мініфраструктури, МВС, ДПСУ, СБУ, Нацполіцією, Нацгвардією, ДФС, Службою зовнішньої розвідки, УДО, іншими військовими формуваннями та правоохоронними структурами, крім випадків виконання польотів за дозволом зазначених вище органів.

При цьому вказано, що польоти дронів дозволені у межах прямої видимості (VLOS).

Максимальна дозволена висота польоту 120 м над рівнем земної (водної) поверхні поза межами спеціальних зон, або, як пояснив Гук, - без заявок в контрольованому повітряному просторі, та 50 м – у межах спеціальних зон, у повітряному просторі військових, та над статичними перешкодами на горизонтальній відстані не більше 100 м від таких перешкод.

Дозволена швидкість польоту - до 160 км/год.

Рішення прокоментував міністр інфраструктури Володимир Омелян, вказавши, що "Україна серед перших європейських держав отримала сучасні правила використання дронів в повітряному просторі! Отже, розвиток цієї сфери буде!".

Нагадаємо, у червні повідомлялося, що в Україні заборонили польоти дронів над дорогами та вулицями та ввели певні нові правила їх використання. У Державіаслужбі згодом пояснили тимчасовий порядок використання безпілотників до 2 кг.

Українські Національні Новини

Економіка