velyka-brytaniia-perevede-ekonomiku-na-viiskovi-reiky-ta-planuie-do-2030-roku-zbilshyty-vytraty-na-oboronu-do-25percent-vvp-sunak

Велика Британія переведе економіку на військові рейки, та планує до 2030 року збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП - Сунак

 • 30298 переглядiв

Велика Британія планує збільшити витрати на оборону до нового мінімального порогу в 2,5% до 2030 року, виділивши додатково 93 мільярди доларів протягом шести років на виробництво боєприпасів і безпілотників, оскільки одним з головних уроків війни в Україні є необхідність більш глибоких запасів боєприпасів і можливість їх швидкого поповнення.

Велика Британія переведе свою оборонну промисловість на військові рейки і планує збільшити витрати на оборону до нового мінімального порогу в 2,5% до 2030-го. Про це заявив прем'єр-міністр країни Ріші Сунак на пресконференції в Польщі разом з генсеком НАТО Столтенбергом. Слова політика цитує Reuters, передає УНН.

Один з головних уроків війни в Україні полягає в тому, що нам потрібні більш глибокі запаси боєприпасів і промисловість повинна мати можливість поповнювати їх швидше.

– заявив Сунак.

Деталі

Сунак також заявив, що Британія планує збільшити витрати на оборону до нового мінімального порогу в 2,5% до 2030-го. Йдеться про виділення додаткових 93 млрд доларів протягом шести років на виробництво боєприпасів і безпілотників.

Прем'єр-міністр Великої Британії сказав, що одним із головних уроків війни в Україні є те, що країни потребують більш глибоких запасів боєприпасів і здатності їх швидше поповнювати.

У світі, який є найнебезпечнішим з часів закінчення холодної війни, ми не можемо бути самовдоволеними. … Коли наші супротивники об’єднуються, ми повинні робити більше, щоб захистити нашу країну, наші інтереси та наші цінності.

– наголосив британський прем'єр-міністр.

Правляча Консервативна партія Великої Британії тисне на прем’єра, аби він швидше збільшив витрати на оборону.

Зазначається, що нові зобов’язання призведуть до збільшення витрат на оборону на 2028/2029 рр. приблизно з 73,8 млрд фунтів стерлінгів до 78,2 млрд фунтів стерлінгів, що частково фінансуватиметься за рахунок раніше оголошеного плану скорочення чисельності державної служби.

Раніше цього місяця опозиційна Лейбористська партія заявила, що буде прагнути досягти цільового показника в 2,5%, "як тільки дозволять ресурси".

Україна розраховує на допомогу в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївщини: Зеленський зустрівся із міністром підприємництва Данії23.04.24, 17:49 • [views_0]

Додатково

Британія є однією з країн, яка найбільш активно підтримує Україну. Новина про збільшення витрат на оборону послідувала за обіцянкою Сунака збільшити військову підтримку Україні на 500 мільйонів фунтів стерлінгів, щоб підняти її загальну суму на цей фінансовий рік до 3 мільярдів фунтів. Він також сказав, що фінансова підтримка   Британії триватиме принаймні на нинішньому рівні до кінця десятиліття або стільки, скільки буде потрібно.

Це рішення привітав Президент України Володимир Зеленський, він подякува Сунаку за це у вівторок.