vidchuvayu-sebe-oshukanim-tisyachi-lyudey-protestuyut-proti-navyazanoyi-makronom-pensiynoyi-reformi-u-frantsiyi

"Відчуваю себе ошуканим": тисячі людей протестують проти нав'язаної Макроном пенсійної реформи у Франції

 • 735338 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Тисячі людей зібралися у столиці Франції у четвер, щоб висловити протест уряду президента Еммануеля Макрона, який нав'язав неоднозначну реформу пенсійного забезпечення без голосування у парламенті. Про це пише BFM TV, інформує УНН.

Макрон був сповнений рішучості провести вкрай непопулярну реформу, яка включає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років.

Це викликало два місяці спекотних дебатів у парламенті, а також неодноразові загальнонаціональні страйки та акції протесту.

Але прем'єр-міністр Елізабет Борн у четвер використала особливе конституційне право, щоб проштовхнути зміни через Національну асамблею нижньої палати, не давши законодавцям можливості проголосувати.

Опитування останніх тижнів показали, що близько двох третин французів виступають проти пенсійної реформи, але приблизно стільки ж вважають, що її все одно буде прийнято.

Деталі

Джерело в поліції оцінило кількість протестувальників у Парижі в «кілька тисяч».

Демонстранти попрямували до площі Згоди в Парижі, де зібралися профспілки «Солідарності». Десятки лівих депутатів також пройшли маршем разом із демонстрантами, співаючи «Марсельєзу» та висловлюючи свою ворожість до рішення Еммануеля Макрона.

На площі було підірвано димові шашки. Також були використані водомети і поліція втрутилася, щоб розігнати демонстрантів.

У південно-східному місті Греноблі представник профспілки CGT Карен Мантовані нарахувала кілька сотень людей на вулиці. Вона зазначила, що розчарована низькою явкою.

У південно-східному місті Ліоні близько 400 осіб зібралися перед адміністративними установами, закликаючи президента піти у відставку.

Демонстранти у Діжоні підпалили манекени з портретами Еммануеля Макрона, Елізабет Борн, Олів'є Дюссопа та Олів'є Верана.

Les manifestants sont en colère à #Dijon !

Après le passage en force du gouvernement par le 49.3, des mannequins à l'effigie d'Emmanuel Macron, d'Élisabeth Borne, d'Olivier Véran et d'Olivier Dussopt sont brûlés place de la République à #Dijon

( LBP/Jérôme DELABY) pic.twitter.com/QypqksJlzn

— Le Bien Public (@Lebienpublic) March 16, 2023

«Я обурена тим, що відбувається. Я відчуваю, що мене дурять як громадянина», — сказала шкільна вчителька Лора Картельє серед натовпу. «В умовах демократії це мало статися шляхом голосування».

Профспілка збереться увечері, щоб ухвалити рішення про подальші дії громадського руху, а прем'єр-міністр Елізабет Борн має виступити по телебаченню о 20:00.

Les opposants à la réforme des #retraites se réunissent devant l’Assemblée nationale après l’utilisation de l’article 49.3 par le gouvernement. Un important dispositif de sécurité entoure le palais Bourbon. pic.twitter.com/v2uYgPfy1s

— Pierre Tremblay (@tremblay_p) March 16, 2023

Українські Національні Новини

Новини Світу