viiskovo-morskyi-flot-otrymav-pershyi-robotyzovanyi-pidvodnyi-choven

Військово-морський флот США отримав перший роботизований підводний човен

 • 58818 переглядiв

ВМС США отримали від компанії Boeing перший роботизований підводний човен Orca, призначений для тривалих автономних місій з метою зміцнення панування на морі.

Компанія Boeing передала ВМС США великий роботизований підводний човен після серії ходових випробувань, пише УНН із посиланням на інформацію компанії та ВМС США.

Дизель-електричний надвеликий безпілотний підводний апарат під назвою Orca, або XLUUV, буде використовуватися для випробувань, які допоможуть ВМФ відпрацювати концепції безпілотних підводних човнів і надводних кораблів.

Хоча ВМС не розкрили точні характеристики підводного човна, він заснований на невоєнізованому прототипі Boeing Echo Voyager довжиною понад 15 метрів і шириною два з половиною метри. Він може бути оснащений модулями корисного навантаження завдовжки до 10 метрів, у результаті чого чого його повна довжина складе близько 26 метрів.

Orca "може виконувати тривалі критично важливі місії для досягнення підводного морського панування в мінливих умовах і спірних водах", ідеться в заяві Boeing. Компанія позиціонує роботизовану субмарину як "найбільш просунутий і потужний НПА (непілотований підводний апарат) у світі".

Субмарина призначена для перевезення різних модулів корисного навантаження, які можна замінювати для виконання різних завдань.

За словами Боїнга , безекіпажний підводний човен спроектовано так, щоб залишатися у морі "місяцями у відкритих, перевантажених і спірних водах практично без втручання людини".

"Orca пройшла кілька етапів морських випробувань, включно з надводними і підводними маневрами, щоб продемонструвати унікальні можливості транспортних засобів", - заявили в Boeing.

Протягом багатьох років представники Пентагону говорили про те , як великі роботизовані підводні човни можуть допомогти збройним силам США збільшити свої можливості, особливо в Тихоокеанському регіоні та проти нарощування військової потужності Китаю. Orca XLUUV, судячи з усього, є найбільшою розробкою роботизованих субмарин ВМФ. 

Лілія Подоляк

Новини Світу