volontery-onovyly-stelu-na-vizdi-na-donechchynu-tse-vyklykalo-oburennia-v-sotsmerezhakh

Волонтери "оновили" стелу на в'їзді на Донеччину: це викликало обурення в соцмережах

 • 18150 переглядiв

Волонтери зафарбували написи і наклейки, залишені українськими солдатами на стелі на в'їзді в Донецьку область, що викликало обурення багатьох українців, які розцінили це як знищення пам'яті.

Днями четверо волонтерів оновили стелу, яка облаштована на в'їзді в Донецьку область. Вони зняли наклейки і зафарбували всі написи, які на ній були залишені зокрема, українськими військовими. Такі дії розкритикували в соцмережах українці, передає УНН

Результат роботи волонтерів оприлюднив в соцмережах "Типичный Покровск".

"Оновили стелу на в'їзді до Донецької області. Красу навели: Вікторія Чорногор, Олег Боровик, Анатолій Шахов, Костянтин Деревинський. Величезне спасибі", – йдеться в повідомленні. 

Багато хто в соцмережах негативно сприйняв такі дії волонтерів, називаючи їх знищенням пам'яті про українських бійців.

"Тут наліпки, підписи, думки, навіть тих, кого вже немає серед нас. Але якесь незрозуміле падло москвопоте вирішило, що має право зробити "чистенько". Це не вказівник, а місце сили", - написала митець Ольга Дрозд. 

"Ні, це не жарт від штучного інтелекту. Це якісь "активісти" просто взяли і дешевою фарбою замалювали ту саму історичну стелу на в'їзді в Донецьку область. Ми не військові, але тупо боляче. Бл@ть, ну хочете ви красиву стелу на в'їзді - зробіть нову поруч. Не чіпайте цю. Там імена тих, завдяки кому ви можете займатися цією фігнею" - пише фотограф Костянтин Ліберов.

"Ця стела про незламність Донецької області. І ми запамʼятаємо її саме такою. Адже кожен її міліметр - це памʼять. Про всіх, хто віддав своє життя за вільну Україну. Про всіх, хто продовжує боротися. Про майбутнє. Про віру в перемогу. Про нашу силу та єдність", - написала в соцмережі X доброволиця Магдалена. 

Бойова медикиня добровольчого батальйону "Госпітальєри" Ірина Цибух назвала дії волонтерів знищенням пам'яті.

"Мені боляче. Це був пам'ятний знак з надпотужним сенсом та історією, а не просто повідомлення про в'їзд в область. Там були підписи наших побратимів, яких уже нема в живих. Можливо, це так боляче, бо ще нічого не закінчилося, а вже фарбою замальовано, наче й нічого не було", – написала вона.

Волонтерка Яна Статна зауважила, що "люди трохи переходять межу зі своїм волонтерством". "Хто просив оновлювати стелу? Вона була прекрасна, чудова! Наша найкраща, найрідніша. Це не про місце для фото, це – памʼять і біль людей…" – написала вона. 

Щоправда, є коментарі і на підтримку фарбування стели.

"Мені особисто приємніше дивитись на чисту красиву величну стелу незламного краю , який ми всі разом боронимо не людськими зусиллями , а ці всі наліпки підписи і таке інше реально що десь на смітнику…", - зазначив один із користувачів соцмереж. 

Ще один заявив, що вважає, що у волонтерів  були лише хороші наміри. " Розумію, що це історія і слід від наших захисників на ній, але ті, хто оновили це точно не хотіли зробити гірше. Можливо, просто мали намір показати, що все відбудуємо, оновимо і заживемо краще, ніж раніше", -  йдеться в дописі. 

У дописі під відео волонтерка Вікторія Чорногор, яка розфарбувала стелу, написала:

"Дякуємо всім хто підтримує і розуміє, що Стела - це не меморіал, Стела - це обличчя в першу чергу! Ця стела слава Богу не бере участь в бойових діях і надписи благодійних організацій і доставки піци ну так собі. Меморіали так це памʼять, прапори які дуже гарно зробили це памʼять і тепер дуже доповнюють пофарбовану стелу. Звісно кожний має свою власну думку і має повне право, але зрозуміють тільки жителі Донеччини, для яких важливо мирне небо зараз і життя, а Стела яка тепер має дуже гарний вигляд - нагадування того, що Донбас — це серце України", - написала волонтерка.