vooz-rozrobila-plan-iz-viklyuchennya-transzhiriv-z-produktiv-kharchuvannya

ВООЗ розробила план із виключення трансжирів з продуктів харчування

 • 16171 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) представила план із виключення промислово вироблених трансжирних кислот з продуктів харчування по всьому світу до 2023 року, передає УНН з посиланням на повідомлення організації.

Згідно з планом ВООЗ під назвою "REPLACE", якщо активніше популяризувати використання натуральних жирів, законодавчо ліквідувати трансжири в продуктах харчування промислового виробництва, то вже через п'ять років світ зможе повністю відмовитися від використання шкідливих масел в харчуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські виробники приховують використання пальмового масла в продуктах харчування

"Усунення трансжирів має ключове значення для захисту здоров'я і порятунку життів: за оцінками ВООЗ, щороку споживання трансжирів призводить до більш ніж 500 тисячам смертей людей від серцево-судинних захворювань", - йдеться в повідомленні.

За даними ВООЗ, трансжири є в натуральних молочних продуктах, в яловичині і баранині. У цьому випадку вони порівняно безпечні для здоров'я. Однак в організації попередили, що вживання промислово вироблених трансжирних кислот підвищує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань на 21%, а рівень смертності - на 28%.

Нагадаємо, як писав УНН, в Україні близько 90% виробників замовчують наявність трансжирів у своїх продуктах.

"Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні - замінник какао-олії. Зрозуміло, що фахівці розуміють, що мова йде про гідрогенізовані жири, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують - рослинна олія. А на практиці мова йде про транс-ізомери жирних кислот", - пояснила професор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.

Також нагадаємо, що ВРУ на цьому тижні прийняла в першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії в продуктах харчування.

За словами депутат Сергія Тригубенка, це може спровокувати подорожчання кінцевих товарів, проте, за його словами, це логічно, тому що "пальмою" замінюють сьогодні натуральні тваринні жири, чого категорично не можна допускати.

"Щодо законопроекту про заборону - незважаючи на всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба", - вважає політик.

Українські Національні Новини

Економіка