vr-pidtrymala-zminy-u-zakonodavstvo-shchodo-zahalnooboviazkovoho-derzhavnoho-sotsialnoho-strakhuvannia-shcho-peredbachaietsia

ВР підтримала зміни у законодавство щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування: що передбачається

 • 17939 переглядiв

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект, який надає Пенсійному фонду повноваження у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності замість ліквідованого Фонду соціального страхування, одночасно вирішуючи проблеми, пов'язані з соціальними правами людей з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №10017 щодо виконання Пенсійним фондом функцій уповноваженого органу у сферах загальнообов'язкового державного соціального страхування, які спричинили втрату працездатності, повідомили у депутатському корпусі, пише УНН.

№10017 - виконання Пенсійним фондом функцій уповноваженого органу у сферах загальнообов'язкового державного соціального страхування, які спричинили втрату працездатності - за основу

- написав нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Необхідність його ухвалення зумовлена тим, що Фонд соціального страхування України та управління його виконавчої дирекції припинили діяльність, а функції у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з 1 січня 2023 року виконують Пенсійний фонд України та його територіальні органи.

Законопроєктом також вносять зміни у низку інших законів. У депутатському корпусі вказували, що цим законопроєктом зокрема пропонується:

⁃ Виключити норми та визначити обов'язкове страхування для посадових осіб служби державної охорони природно-заповідного фонду.

⁃ Уточнити умови та порядок призначення страхових виплат для осіб, які стали жертвами нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

⁃ Установити процедуру призначення та виплати допомоги за тимчасовою непрацездатністю, вагітністю та пологах для осіб як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

⁃ Визначити, що соціальні та медичні послуги для потерпілих надаватимуться відповідно до оцінки їхніх потреб згідно з відповідними законами, а їхню організацію і компенсацію вартості визначатиме уряд.

Зауваження

Нардеп Ірина Геращенко у контексті законопроєкту мала зауваження щодо питання соціальних прав "людей з інвалідністю і ветеранів, у тому числі військових, що втратили кінцівки".

Як зазначали правозахисники, законопроєкт №10017 також пропонує визначити, що страхові виплати призначатимуться ВПО з ТОТ за наявності необхідних документів, які підтверджують право на такі виплати.  

Під час обговорення проекту закону в межах предметів відання комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин також зазначалось про наявність до законопроекту деяких зауважень.

  • Відповідно до запропонованої редакції проекту закону право на отримання страхових виплат і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у визначених проектом закону випадках матимуть виключно внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій. Водночас згідно з положеннями постанови уряду, як вказано, право на отримання довідки про взяття на облік ВПО також мають інші особи. У зв’язку із зазначеним відповідне положення законопроекту, вказували у комітеті, "потребує уточнення з метою забезпечення реалізації відповідних прав всіма внутрішньо переміщеними особами, які можуть того потребувати". 
  • Також зауважувалось, що запропонована у законопроекті електронна інформаційна взаємодія між інформаційно-комунікаційними системами органів влади та інших щодо відомостей про ВПО створює умови, за яких відомості, які збиралися повноважними на те органами державної влади у фізичних осіб на певні законні цілі, будуть вільно оброблятися іншими органами державної влади для реалізації інших цілей, що несумісні з цілями, для яких їх від початку збирали. Враховуючи зазначене, вказували у комітеті, "відповідна норма законопроекту повинна також передбачати положення, згідно з яким відповідні відомості надаватимуться за умови отримання у ВПО додаткової згоди як суб’єкта персональних даних". 

Народні депутати наголосили на необхідності врахування вказаних зауважень під час підготовки законопроекту головним комітетом до другого читання. 

Рада не змогла схвалити передачу адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду25.04.24, 13:07 • [views_0]

Юлія Шрамко

Суспільство