vsesvitnii-den-yahuara-mizhnarodnyi-den-shpylky-den-brativ-ta-sester-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-10-kvitnia

Всесвітній день ягуара, Міжнародний день шпильки, День братів та сестер. Що ще можна відзначити 10 квітня

 • 33226 переглядiв

Сьогодні, 10 квітня, усі зоозахисники та любителі дикої природи можуть долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня ягуара. За оцінками вчених, нині у дикій природі нараховується не більше 150 тисяч особин ягуарів.

Сьогодні, 10 квітня, усі зоозахисники та любителі дикої природи можуть долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня ягуара, пише УНН.

Ягуар - третій за розмірами у світі представник родини котячих. Зовнішньо схожий на леопарда, проте за екологічними характеристиками скоріше нагадує тигра. Має надзвичайно потужний укус, навіть у порівнянні з іншими великими кішками.

Ягуар здатен прокусити панцир броньованих рептилій та використовує незвичайний спосіб вбивства: кусає безпосередньо через череп жертви між вухами, щоб завдати смертельного укусу в мозок.

Ареалом проживання ягуарів нині в основному є Південна Америка. Хоча, ці хижаки ще й досі зустрічаються і в Центральній Америці.

Популяція ягуарів з ХІХ століття поступово опинилася під загрозою через те, що їх винищували фермери, які таким чином оберігали свою худобу. А також через браконьєрів, які безконтрольно вбивали цих хижаків через їхнє хутро.

За оцінками вчених, нині у дикій природі нараховується не більше 150 тисяч особин ягуарів.

Ще сьогодні можна відзначити День народження зичного у побуті предмету з цікавою історією – англійської шпильки.

Саме 10 квітня 1849 року талановитий американський винахідник Волтер Хант отримав патент на шпильку, вістря голки котрої прикривається кришкою. Практично одразу він продав патент за 400 доларів, і зробив це виключно для того, щоб віддати 15 доларів боргу.

Але того ж року, підприємливий британець Чарльз Роулі отримав патент на шпильку такої ж конструкції у себе на батьківщині. Власне, саме тому шпилька і називається англійською.

Також 10 квітня відзначається Міжнародний день братів та сестер. Подія присвячена вивченню взаємовідносин між братами та сестрами.

Від часів перших наукових досліджень до рідних братів і сестер стали застосовувати термін "сиблінги" дозволяє не конкретизувати щоразу стать людини — чоловіча (брат) чи жіноча (сестра), а позначити людей, які мають спільних батьків.

Деякі науковці вважають, що черговість народження повніше визначає характер людини, ніж навіть стать, національність чи приналежність до певної соціальної групи.

Так, старші брати й сестри вважаються відповідальнішими та розумнішими за інших - як правило, їхній IQ дещо вищий, ніж у молодших сиблінгів.

Також вважається, що мала різниця у віці між братами та сестрами сприяє конфліктності, натомість значний віковий розрив формує відносини опіки старшого сиблінга над молодшим.

Одними з найвідоміших сиблінгів є німецькі мовознавці та казкарі Якоб і Вільгельм Грімм, винахідники літака Вілбер та Орвілл Райт, письменниці Шарлотта, Емілі та Енн Бронте, тенісистки Венера й Серена Уільямс.

10 квітня – це також Всесвітній день роботи з дому.

Дистанційна робота не є феноменом, що народився в цифрову епоху. Історично люди працювали з дому або неподалік, задовго до того, як промислова революція централізувала робочі місця на фабриках і в офісних будівлях. З цифровою революцією ця тенденція повернулася назад, дозволивши людям працювати з будь-якого місця, де є доступ до Інтернету.

Серед недоліків роботи з дому: недосконале технічне облаштування робочого місця, відсутність або недостатня кількість соціальних контактів, відсутність зовнішньої мотивації та підтримки команди, складнощі повʼязані з тайм-менеджментом та високі вимоги до самоорганізації працівника.

Ще сьогодні можна долучитися до відзначення Дня банана, Дня гомеопатії, Дня рожевого кольору.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті мучеників Терентія, Олександра, Феодора, Максима, Африкана, Помпія, Зінона та інших

За переказом, усі вони були християнами та служили у війську за часів імператора Декія.

Коли вкотре посилилися гоніння на християн, чоловіки зруйнували язичницьке капище.

Усіх за наказом імператора схопили, довго та жорстоко катували, а потім стратили.

Іменини 10 квітня святкують Терентій, Максим, Олександр, Федір. Зиновій.

Захар Подкидишев

УНН Lite