vustami-lavrova-oglyad-podiy-za-15-21-sichnya

Вустами Лаврова. Огляд подій за 15-21 січня

 • 15628 переглядiв

Цього тижня вкотре відбувся своєрідний "батл" між Україною та Росією. Москва звинуватила Київ у порушенні Будапештського меморандуму, а Україна визнала РФ країною-агресором. В обидвох випадках Кремль говорив виключно вустами Сергія Лаврова.

Усе почалося в понеділок, 15 січня, коли міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров звинуватив Україну в порушенні Будапештського меморандуму.  Для тих, хто не в курсі: меморандумом називають угоду про неядерний статус України, яку було укладено в Будапешті 5 грудня 1994 року. Документ із пунктами, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні, підписали тодішні керівники держав: президент України Леонід Кучма, президент США Білл Клінтон, прем’єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор та президент Росії Борис Єльцин.

Угода є обов'язковою до виконання всіма учасниками меморандуму без винятку. В 1995 році Генеральна Асамблея ООН прийняла меморандум як офіційний документ. У Меморандумі, зокрема, йдеться мова про те, що США, РФ і Велика Британія зобов'язуються, по-перше, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. По-друге, утримуватися від загрози територіальній цілісності та політичної незалежності України. По-третє, всі учасники угоди запевнили, що ніяка їхня зброя ніколи не використовуватиметься проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН.

І от цього тижня Росія заявила, що Україна цю угоду порушила. Заявила офіційно, вустами Сергія Лаврова. 

"Ми багато разів відповідали на такі запитання, в тому числі щодо Будапештського меморандуму 1994 року, відповідно до якого Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія, США і Велика Британія гарантували, що не будуть застосовувати ядерну зброю проти України. Нагадаю, що ми так і не застосовували і не загрожували Україні ядерною зброєю, тому ніякого порушення меморандуму не відбулося", — заявив голова МЗС РФ. 

Вочевидь, про те, що окрім ядерної зброї в Меморандумі є ще пункти, які не можна порушувати, Лаврова ніхто не попередив.

Водночас Україна, за його словами, "грубо порушила" зобов’язання, які вона дала під час підписання угоди в Будапешті – у першу чергу тим, що допустила Майдан.

Йому на це відповів представник України у підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук.

"Лавров просто нахабно обманює, сподіваючись, що ніхто не загляне в оригінал тексту", — написав на своїй сторінці у Facebook Марчук.

За його словами, в документі чітко говориться англійською мовою, що підписанти підтверджують своє зобов’язання ніколи не використовувати проти України жодне з їхніх озброєнь – ані ядерне, ані будь-яке інше. 

Слова Марчука не справили на Кремль жодного враження. А от подальші дії української влади – так.

У четвер, 18 січня, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу.  За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів. Законопроект визначає Росію державою-агресором, встановлює, що непідконтрольні райони Донецької та Луганської області та Крим є тимчасово окупованими територіями,  а також наголошує, що відповідальність за всю моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні, покладається на Російську Федерацію. 

Того ж дня законопроект швиденько ухвалили в редакції комітету ВР.  Спікер парламенту Андрій Парубій, коментуючи ухвалення документу, наголосив, що "для США і ЄС законопроект про реінтеграцію є прийнятним і зрозумілим", та пообіцяв за три дні підписати закон про реінтеграцію і відправити Президенту. Парубія підтримала і його заступниця Ірина Геращенко, яка заявила, що новий закон дозволить українським дипломатам та юристам ефективніше діяти у міжнародних судах проти Російської Федерації

Росія у відповідь на це знову заговорила вустами Лаврова. За його словами, закон про реінтеграцію Донбасу "перекреслює Мінські домовленості".

Мовляв, з київською владою абсолютно неможливо про щось домовитися, а Захід не в змозі вплинути на українців. Водночас, наголосив Лавров, Москва "всіма силами домагатиметься виконання Мінських домовленостей".

Що ж, хай щастить.

Українські Національні Новини

Політика