yakscho-gravtsi-vtrachayut-vpevnenist-u-prozorosti-lotereyi-voni-perestayut-grati-prezident-scientific-games

Якщо гравці втрачають впевненість у прозорості лотереї, вони перестають грати - президент Scientific Games

 • 20069 переглядiв

КИЇВ. 2 червня. УНН. Президент провідної лотерейної корпорації Global Strategic Accounts Майкл Конфорті прокоментував дискримінаційні для низки операторів умови проекту ліцензійних умов від українського Мінфіну. Він вважає, що для розвитку лотерейного ринку необхідні відкриті процедури, ефективний контроль і конкуренція. Про те, чому в цивілізованих країнах неможлива безконкурентна процедура відбору операторів, і як за кордоном організований контроль роботи лотерейного ринку Майкл Конфорті розповів в інтерв'ю "Апострофу", повідомляє УНН.

- Які найбільш поширені умови отримання лотерейної ліцензії в європейських країнах?

- У США лотерейні оператори зазвичай є державними підприємствами; проте в Європі дедалі більшою кількістю лотерей керують приватні компанії - так відбувається в Великобританії, Італії, Чехії, Греції, Литві, Болгарії та низці інших країн. Наприклад, у Великій Британії приватному оператору лотереї Camelot уряд надав ліцензію на лотерейний бізнес. Оператори лотерей, будь-то державні або приватні, зазвичай оголошують тендер, щоб вибрати постачальників товарів і послуг. Незалежно від того, чи є компанії державними чи приватними, щоб отримати ліцензію на лотерею в європейських країнах, вони повинні довести свою успішність, безпеку, показати досвід, що допомагає лотереям генерувати додаткові продажі.

- Чи відомі Вам випадки, коли вимоги до заявки на отримання ліцензії обмежують заявників за кількістю років роботи в цій сфері або обмежують походження заявника (тільки місцева компанія або це може бути і зарубіжна компанія)?

- Європейські лотереї зазвичай проводять відкриті торги, в яких учасників не відбирають по країні походження. Тим не менш, є обов'язкові мінімальні кваліфікаційні критерії, які можуть включати досвід роботи, але для тендера обмеження, що стосується участі лише вітчизняних компаній або умови, що дискваліфікують компанії, які раніше діяли на законних підставах в країні, - це вкрай незвичайна практика.

- Які вимоги в Європі та інших регіонах до сертифікації програмного і апаратного забезпечення, для отримання заявником ліцензії, включаючи центральну комп'ютерну систему і термінали? Чи обов'язково мати ліцензійну систему і ліцензійне програмне забезпечення?

- Хоча правила кожної юрисдикції відрізняються, в більшості випадків потрібно, щоб апаратне і програмне забезпечення лотереї було схвалено незалежною випробувальною лабораторією, такою як Gaming Laboratories International (GLI). Крім того, оскільки ми є міжнародним постачальником, Всесвітня лотерейна асоціація (WLA) і Міжнародна організація по стандартизації (ISO) вимагають від Scientific Games підтвердження наших різних сертифікатів. Постачальники лотерейних операторів зазвичай надають оператору обмежене право використовувати апаратне і програмне забезпечення виключно в цій юрисдикції, і ця процедура зазвичай підлягає регулярному аудиту відповідними зовнішніми агентствами, такими як, наприклад, KPMG і Deloitte & Touche.

- Чи існує єдине програмне забезпечення, яке дозволяє відстежувати всі транзакції терміналів - гроші, витрачені гравцями, і суми виплат переможцям?

- Так, і такий тип програмного забезпечення зазвичай потрібен оператору і уряду для забезпечення прозорості та безпеки кожної транзакції.

- Чи знаєте Ви випадки, коли умови отримання ліцензії складаються таким чином, що тільки одна компанія може відповідати умовам відбору, і це зрозуміло вже до початку тендера?

- Мета тендерного процесу - дозволити уряду або приватному оператору лотереї оцінити всі прийнятні варіанти, а потім вирішити, що краще для громадян і уряду. Безконкурентні контракти або тендери, які покликані привести до заздалегідь визначеного результату, як правило, заборонені відповідно до законів і правил про проведення тендерів. Успіх лотереї безпосередньо пов'язаний з її репутацією. Якщо гравці втрачають впевненість у прозорості роботи лотереї, вони перестануть грати. Ми не знаємо про жодного великого європейського регулятора, який склав би тендерну заявку на вибір лотерейного оператора таким чином, що це зводило б кількість учасників до одного.

- Чи можете Ви в цілому прокоментувати нещодавній проект українських ліцензійних умов, який зараз обговорюється?

- Проект умов, схоже, не передбачає відкритих закупівель, оскільки тільки одна компанія відповідає всім умовам, наприклад, необгрунтованій вимозі про те, що компанія повинна була працювати на ринку України не менше 10 років.

- Який, на вашу думку, позитивний і негативний ефект від передоплати за ліцензію? Як це працює в таких країнах, як Франція, Велика Британія або Іспанія?

- Далеко не всі регулятори вимагають передоплати за ліцензію. Переважна більшість лотерей або здобувають необхідні товари і послуги, або працюють, або передають операційну відповідальність третій стороні за відсоток обороту. Єдиними регуляторами, у яких існує передоплата, є ті, які приватизують працюючий бізнес на певний, тривалий період часу.

Нагадаємо, Мінфін розробив умови отримання ліцензій для лотерейних операторів. За даними експертів, чиновники відомства дають можливість замаскувати "одноруких бандитів" під лотереї і проводити легально заборонені з 2009 року азартні ігри. Сьогодні на ринку лотерей працюють три компанії: "УНЛ" (Українська національна лотерея), "Патріот" і "М.С.Л." (Молодьспортлото). "М.С.Л." і "Патріот" намагаються прибрати з ринку. У вересні 2015 їх внесли в список санкцій.

Проти "М.С.Л." ввели санкції на підставі листа 5-річної давності власника компанії Георгія Ложенка. "М.С.Л." в 2012 році запропонував Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером було зазначено "Альфа-банк". Банк ніколи не входив у структуру "М.С.Л.". Єдині фінансові відносини "М.С.Л." і "Альфа-Банк" - це звичайний кредит.

Незважаючи на те, що СБУ відмовилася від своїх претензій до "М.С.Л.", головного конкурента "УНЛ" - компанію "М.С.Л." все одно залишили під санкціями. Компанію "УНЛ" пов'язують з нардепом від "БПП" Олександром Третьяковим.

Українські Національні Новини

Суспільство