yegipetski-arkheologi-znayshli-statuyu-sfinksa-z-usmikhnenim-oblichchyam

Єгипетські археологи знайшли статую сфінкса з усміхненим обличчям

 • 2531203 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Археологи в Єгипті виявили статую сфінкса з усміхненим обличчям біля храму Хатхор, одного з найдавніших пам'яток країни, що добре збереглися, повідомляє УНН.

Деталі

Артефакт із вапняку, який вважається стилізованим зображенням давньоримського імператора, було знайдено всередині дворівневої гробниці поряд із храмом на півдні Єгипту.

Поруч із «красиво і точно вирізаним» сфінксом дослідники виявили «римську стелу, написану демотичним та ієрогліфічним» листом.

Після повного розшифрування стела може пролити світло на особистість правителя, який, за словами єгипетської дослідницької групи, міг бути імператором Клавдієм.

Храм Хатхор, розташований приблизно за 500 кілометрів на південь від столиці Каїра, був будинком для Дендерського зодіаку, карти зоряного неба, яка виставлялася в Луврі в Парижі з 1922 року, більш ніж через сторіччя після того, як француз Себастьєн Луї Сольньє зірвав її з храму.

Доповнення

В останні місяці в країні були зроблені великі археологічні відкриття, перш за все в некрополі Саккара на південь від Каїра, а також в Гізі, де знаходиться єдина споруда, що збереглася, з семи чудес древнього світу.

У четвер міністерство старовин оголосило про виявлення прихованого дев'ятиметрового проходу всередині Великої піраміди Гізи, який, за словами археологів може вести до «справжньої похоронної камери» фараона Хуфа, або Хеопса.

На південь, у Луксорі, археологи виявили 1800-річне «повністю житлове місто римської епохи», як оголосили влада в січні.

Деякі експерти вважають, що такі оголошення мають більше політичної та економічної ваги, ніж наукової, оскільки Єгипет розраховує на туризм, щоб відродити свою життєво важливу туристичну галузь в умовах тяжкої економічної кризи.

Уряд прагне залучати 30 мільйонів туристів на рік до 2028 року порівняно з 13 мільйонами до пандемії.

Українські Національні Новини

Культура