yes-khoche-posiliti-monitoring-torgivli-tekhnologiyami-yaki-rf-mozhe-vikoristati-u-viyni-proti-ukrayini

ЄС хоче посилити моніторинг торгівлі технологіями, які рф може використати у війні проти Україні

 • 645452 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Європейський Союз планує попросити треті країни, у яких спостерігається сплеск імпорту з ЄС передових технологій та інших товарів, які росія може використовувати у військових цілях в Україні, посилити моніторинг торгівлі. Про це виданню Bloomberg повідомили джерела, ознайомлені з питанням, передає УНН.

Деталі

Експорт передових напівпровідників, інтегральних схем та інших технологій з ЄС і країн G7 до росії значно скоротився після запроваджених санкцій і експортного контролю. Однак, поставки до Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Казахстану та інших країн Східної Європи та Центральної Азії різко зросли, і, своєю чергою, зріс експорт із цих держав до росії, пише Bloomberg. 

Наразі Євросоюз та союзники все більше зосереджуються на згортанні будь-яких лазівок і запобіганні обходу санкцій, які вони запровадили. Сполучені Штати також посилили тиск на Туреччину та ОАЕ, щоб ті стримали торгівлю з росією. Відтак, Туреччина цього місяця припинила транзит підсанкційних товарів до росії, проте побоювання щодо того, що продані на турецькому ринку товари зрештою можуть бути реекспортовані, залишаються, зазначив співрозмовник Bloomberg.

За словами джерел, метою прохання про посилення моніторингу є визначити, чи потрапляють товари, які перебувають під санкціями, у росію. Запит, який передбачатиме посилення відстеження та збору інформації про торговельні потоки, стосуватиметься сотень товарів і технологій, які потрапили під санкції і які можуть бути використані у військових цілях, сказав один зі співрозмовників. 

Нагадаємо

Президент Сполучених Штатів Джо Байден і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зустрілися у Білому домі та обговорили підтримку України та посилення санкційного тиску проти рф.

Українські Національні Новини

Новини Світу