yevroparlament-oshtrafuvav-latviisku-yevrodeputatku-yaku-vykryly-u-shpyhunstvi-na-koryst-rf

Європарламент оштрафував латвійську євродепутатку, яку викрили у шпигунстві на користь рф

 • 30625 переглядiв

Європейський парламент запровадив санкції, включаючи штраф і заборону на виконання певних функцій, проти латвійської євродепутатки Тетяни Жданок за порушення кодексу поведінки після того, як її викрили у шпигунстві на користь росії.

Європейський парламент запровадив санкції проти латвійської євродепутатки Тетяни Жданок, яку цього року ЗМІ неодноразово викривали у шпигунстві на користь росії. Про це УНН повідомляє із посиланням на Politico. 

У середу, 10 квітня, голова Європарламенту Роберта Мецола оголосила про низку санкцій проти Жданок, визнавши її такою, що порушила кодекс поведінки євродепутатів.

За словами Мецоли, Жданок, яка є євродепутаткою з 2004 року і до 2022 року входила до групи "Зелені/ЄФА", порушила частину кодексу, яка стосується декларування приватних інтересів та отримання подарунків, не повідомивши більш детальної інформації.

Санкції полягатимуть у п'ятиденному штрафі в розмірі 1750 євро, а також у забороні на виконання певних функцій, що представляють Європейський парламент, до закінчення терміну повноважень у липні. Після чого, як очікується, вона більше не зможе бути євродепутатом. Жданок не стала подавати апеляцію, додала Мецола.

Нагадаємо 

У січні російська газета The Insider повідомила, що Жданок протягом багатьох років працювала на російську федеральну службу безпеки. Жданок відкинула ці звинувачення, заявивши депутатам Європарламенту, що вона всього лише "агент миру".

У кінці січня  Європейський парламент розпочав розслідувати звинувачення у зв'язках латвійського депутата Тетяни Жданок з росією.

У лютому Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій висловлює своє обурення та стурбованість постійними зусиллями росії підірвати європейську демократію за допомогою різних форм втручання та дезінформації.