yevroparlament-podast-do-sudu-na-yevrokomisiiu-cherez-rozmorozhennia-koshtiv-dlia-uhorshchyny-rolitico

Європарламент подасть до суду на Єврокомісію через розмороження коштів для Угорщини - Рolitico

 • 29857 переглядiв

Європейський парламент готується подати до суду на Європейську комісію через її суперечливе рішення розморозити мільярди доларів для Угорщини наприкінці минулого року, незважаючи на занепокоєння щодо порушень прав людини та верховенства права.

Європейський парламент готується подати до суду на Європейську комісію через її суперечливе рішення розморозити мільярдні кошти для Угорщини наприкінці минулого року.  Про це пише Рolitico  із посиланням на свої джерела серед людей причетних до цього рішення, передає УНН.

Цей крок комітету, який підтримують члени власної Європейської народної партії фон дер Ляєн, розроблений як "знак президенту Комісії про те, що верховенство права не можна обмінювати на угоди з Орбаном.

 – сказав депутат Європарламенту Даніель Фройнд.

Деталі

За даними видання Комітет парламенту з юридичних питань у понеділок майже одноголосно проголосував за подання на Комісію до суду за порушення зобов’язань щодо захисту грошей платників податків від нецільового використання. "За" висловились 16 членів, один виступив "проти". Тих хто утримався немає.

Зазначається, що у грудні минулого року Комісія розблокувала 10,2 мільярда євро заморожених фондів згуртування ЄС, призначених для Будапешта, що були стримані через проблеми з правами людини та верховенством права.

Це рішення прийняли за день до саміту ЄС, на якому лідери мали обговорити нову допомогу Україні та початок переговорів про вступ для Києва — кроки, які прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожував заблокувати.

Орбан пояснив, чому не блокував виділення ЄС 50 млрд євро Україні02.02.24, 17:20 • [views_0]

Рішення президента Комісії Урсули фон дер Ляєн розморозити кошти євродепутатів сприйняли негативно. Вони звинуватили її в тому, що вона піддалася шантажу Орбана.

Ми вважаємо, що у нас є вагомі аргументи, оскільки Комісія суперечить сама собі щодо того, чи поважає Угорщина верховенство права. .. Суд ЄС завжди виступав за незалежність судів.

— відзначив депутат Європарламенту від Зелених Даніель Фройнд.

Лідери політичних груп збираються зустрітися в четвер, щоб дати остаточне зелене світло президенту Роберті Метсола для звернення до Комісії до суду до 25 березня. Разом із лідерами S&D, Зелених, лівих і лібералів лідер ЄНП Манфред Вебер проголосує за цей крок. Про це виданню повідомили офіційні особи Playbook.

Представник Комісії заявив у вівторок вранці, що ухвалюючи ці рішення, вона дотримується "суворих часових рамок і умов". Оскільки Угорщина надала "всі докази, необхідні Комісії, щоб продемонструвати незалежність своєї судової влади", вона "була під юридичним зобов’язанням прийняти це рішення".

Комісія вважає, що діяла у повній відповідності до законодавства ЄС, і захищатиме своє рішення в судах ЄС.

— додав речник.