yevropeiski-oboronni-kompanii-poperedyly-pro-zahrozy-rozshyrenniu-vyrobnytstva-boieprypasiv-do-choho-tut-zalezhnist-vid-kytaiskoi-bavovny

Європейські оборонні компанії попередили про загрози розширенню виробництва боєприпасів: до чого тут залежність від китайської бавовни

 • 21877 переглядiв

Європейські оборонні підрядники попереджають, що залежність від китайського бавовняного лінту загрожує розширенню виробництва боєприпасів, необхідних для поповнення запасів і підтримки України у війні проти росії.

Залежність від китайської бавовни загрожує розширенню виробництва боєприпасів, які необхідні для поповнення європейських запасів та підтримки України у війні з росією. На цьому наголошують Європейські оборонні підрядники, передає УНН із посиланням на The Financial Times.

Видання нагадує, що країни Європи не можуть швидко збільшити виробництво боєприпасів, оскільки бракує базових матеріалів для снарядів. Йдеться не лише про порох та вибухівку, а також і про компоненти для їхнього виробництва. Основний інгредієнт для виробництва нітроцелюлози, яка використовується при виробництві пороху та артснарядів - бавовняний лінт.

Шведська Saab та німецька Rheinmetal, а разом з ними й решта європейських виробників озброєнь мають острах щодо надмірної залежності від бавовняного лінту з Китаю. Financial Times зауважує, що станом на 2022 рік, на КНР припало 49,3% світового експорту лінту.

Європа отримує з Китаю "понад 70%" лінту для виготовлення нітроцелюлозного пороху, наводить видання слова глави Rheinmetall Арміна Паппергера.

"Існує ризик (того, що Китай може відмовити у наданні лінту з геополітичних причин). І саме тому ми купуємо його у максимальних обсягах для поповнення запасів", - зазначив Паппергер.

Інший представник галузі додає, що існує величезний дефіцит нітроцелюлози, що викликає труднощі в інших галузях промисловості.

Про ризики через залежність від Китаю говорять й в Saab.

".... може становити підвищений ризик у майбутньому, коли ми і промисловість нарощуватимемо потужності та виробництво в Європі", - додали в компанії. 

І хоч зараз зараз проблем із постачанням немає, у Saab припускають, що в довгостроковій перспективі зброярам, ймовірно, доведеться розглянути альтернативні способи виробництва критично важливих матеріалів.

Додамо

Попит на артилерійські снаряди калібру 155 мм різко зріс на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну, зазначає Financial Times. Євросоюз має намір збільшити виробництво таких снарядів до 1,4 мільйона на рік, щоб поповнити запаси країн-членів, які надсилали боєприпаси Україні. Серед іншого, в ЄС створили фонд на два мільярди євро задля розвитку європейського збройового виробництва.