z-tymchasovo-okupovanykh-terytorii-ukrainy-vdalos-evakuiuvaty-shche-trokh-ditei-lubinets

З тимчасово окупованих територій України вдалось евакуювати ще трьох дітей - Лубінець

 • 99331 переглядiв

Три сім'ї з дітьми з окупованих територій прибули на підконтрольну Україні територію, рятуючись від погроз, переслідувань та примусової русифікації їхніх дітей з боку російських окупантів.

На підконтрольну Україні територію приїхали ще три родини з дітьми Запорізької та Донецької областей. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у своєму Telegram-каналі, пише УНН.

Деталі 

Зазначається, що одна сім'я, яка має трирічного малюка, мешкала в Енергодарі, працювали на ЗАЕС, але відмовилася співпрацювати з окупаційною владою. Після цього вони вирішили евакуюватись  до України через постійні погрози та утиски збоку окупантів.

 Інший випадок — мама із 8-річним сином переховувалися у дідуся й бабусі. Дитина навчалася онлайн в українській школі, однак одного разу в будинок із обшуком прийшли росіяни. На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою не ховаючись 

 - розповів Лубінець.

кремль створює систему "перевиховання" депортованих до росії українських дітей - росЗМІ11.03.24, 13:14 • [views_0]

Натомість 9-річний хлопчик з Донеччини, був змушений навчатись російською. Мамі школяра примусово пропонували відправити дитини "на відпочинок" у Татарстан. Однак жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли діти не поверталися з подібних "відпочинків".

Із родинами вже поспілкувалися правоохоронні органи для того, щоб встановити, які злочини вчиняли окупанти. Також усім повернутим запропонували безкоштовну психологічну та медичну допомогу

- підсумував омбудсмен. 

Нагадаємо

У Європейському парламенті закликали міжнародні гуманітарні організації активізувати зусилля щодо повернення українських дітей, примусово вивезених до росії.

Володимир Омельченко

Суспільство