zaliznyi-kupol-dlia-yevropy-premiery-polshchi-ta-danii-obhovoryly-stvorennia-systemy-protypovitrianoi-oborony

"Залізний купол для Європи" - прем'єри Польщі та Данії обговорили створення системи протиповітряної оборони

 • 54990 переглядiв

Польща і Данія обговорили створення ефективної європейської системи протиракетної і протиповітряної оборони на кшталт ізраїльського "Залізного купола" для захисту регіону.

Прем'єр-міністри Польщі та Данії Дональд Туск і Метте Фредеріксен під час зустрічі у Варшаві обговорили питання безпеки в регіоні, а також подальшу допомогу Україні. Дональд Туск зазначив, що Європі необхідна ефективна система протиракетної та протиповітряної оборони і Польща хоче брати участь у будівництві так званого "Залізного купола" над Європою. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу канцелярії прем'єра Польщі.

"Світ дійсно занепав. Ролі розподілені, і ясно, що чорне, а що біле. Питання більше не політичні, а логістичні та практичні. Немає важливішої мети, і ми працюватимемо над цим також у Європейському союзі, щоб виправити європейську парадигму, яка припускала, що війни не буде і що ми перебуваємо під надійною парасолькою Сполучених Штатів, - визнав Дональд Туск.

Він також повідомив, що Данія, а також Німеччина і Велика Британія спільно працюють у Європейському союзі над створенням європейської системи протиракетної та протиповітряної оборони. 

"Напад Ірану на Ізраїль підтвердив важливість наявності такої системи. (...) Я радий, що пані прем'єр-міністр позитивно відреагувала на мій намір приєднати Польщу до цього проекту в Європі", - сказав Дональд Туск.

Також, за його словами,  необхідна швидка та ефективна допомога Україні. 

"Це також те, що об'єднує Данію та Польщу. У нас однакові погляди.  Ми будемо серед тих, хто допомагає і мобілізує інших на допомогу Україні. Данія і Польща виключають будь-який інший сценарій, крім того, за якого Україна збереже свою цілісність і незалежність", - запевнив Дональд Туск.

Прем'єр Данії нагадала, що Німеччина вже відреагувала, надавши Україні додаткові "Патріоти". За цим мають послідувати подальші поставки. "Це саме те, що необхідно, щоб Україна могла захистити себе від нападів і убезпечити свою інфраструктуру, - сказала Метте Фредеріксен.

Доповнення 

У березні Генеральний директор компанії Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що Європі слід розглянути можливість створення власного аналога "Залізного купола", який створив Ізраїль.