zaplatiti-za-borotbu-z-tinovikami-nardepi-proponuyut-virobnikam-alkogolyu

Заплатити за боротьбу з тіньовиками нардепи пропонують виробникам алкоголю

 • 9822 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. У Верховній Раді зареєстрували законопроект №6545 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України з контролю за обігом підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів), передає УНН.

Ініціаторами законопроекту виступили три нардепи від "Народного фронту".

Автори документа пропонують запуск електронних акцизних марок на алкогольні напої та цигарки. У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що нинішні паперові акцизи складно контролювати, що в підсумку призводить до процвітання сірого ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін запропонував ввести електронну систему контролю за обігом алкоголю

"Потрібна автоматизована система контролю, яка забезпечить ефективний механізм адміністрування оплати акцизного податку, дозволить збільшити надходження до бюджету і боротися з фальсифікованою, контрафактною та контрабандною продукцією", - впевнені автори законопроекту.

Вони також вважають, що система електронних акцизних марок для алкоголю і тютюну дозволить відстежувати пересування продукції від конвеєра виробника до кінцевого споживача.

Також автори законопроекту в фінансово-економічному обгрунтуванні відзначають, що реалізація його положень не потребуватиме додаткових коштів з державного бюджету.

"Суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво, імпорт і оптову торгівлю тютюнових виробів, забезпечать впровадження та функціонування системи контролю за рахунок власних коштів", - пояснюють нардепи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Берліні обрали кращий горілчаний бренд 2017 року

Для цього виробники повинні будуть закупити обладнання для нанесення унікального ідентифікатора - без нього вони не отримають ліцензії. А випуск, зберігання, транспортування і продаж товару без ідентифікаторів загрожують штрафом в розмірі 200% від вартості продукції, але не менше 20 тисяч гривень.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, тіньовий сегмент алкогольного ринку в Україні збільшився до 63%.

У минулому році з незаконного обігу було вилучено спирту та алкоголю більш ніж на 200 млн грн.

При цьому, за словами експертів, КМУ не налаштований виводити алкогольний ринок з тіні.

Українські Національні Новини

Економіка