zaporizkomu-posodovtsyu-za-psevdoutilizatsiyu-nebezpechnikh-vidkhodiv-zagrozhuye-do-12-rokiv-uvyaznennya

Запорізькому посадовцю за псевдоутилізацію небезпечних відходів загрожує до 12 років ув’язнення

 • 8998 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Директор Департаменту Запорізької обласної держадміністрації витратив 4 млн грн на псевдоутилізацію небезпечних відходів. Про це повідомили у прокуратурі Запорізької області, передає УНН.

Слідством встановлено, що вказаний службовець, зловживаючи своїм службовим становищем, уклав договір з підприємством на здійснення послуг з утилізації небезпечних відходів, достовірно знаючи про те, що вказане підприємство не має ліцензії на здійснення відповідних робіт, а в подальшому підписав акти виконаних робіт, усвідомлюючи що роботи взагалі не виконувались.

Внаслідок злочинних дій вказаної особи розтрачені кошти обласного бюджету в сумі майже 4 млн грн.

Прокуратурою області до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, за фактом розтрати бюджетних коштів директором одного з Департаментів Запорізької обласної державної адміністрації.

Посадовцю загрожує покарання до дванадцяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, за словами експертів, плачевна ситуація в сфері небезпечних відходів обумовлена безконтрольністю і безвідповідальністю. Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують підприємства без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх де-небудь.

Перевірити підприємства практично неможливо - в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають "паперовою" або віртуальною. Після такої "утилізації" небезпечні відходи опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів і житлових будинків.

У Верховній Раді спробували змінити ситуацію і посилити вимоги для отримання ліцензій. Нардепи з екологічного комітету ВР ще в минулому році підготували законопроект, згідно з яким підприємства повинні будуть проходити обов'язкову перевірку перед отриманням ліцензії. Однак, до цього часу законопроект не прийнятий, а мораторій не знято.

Українські Національні Новини

Суспільство