zbitki-svinariv-cherez-achs-mozhut-dosyagti-30-mlrd-grn-d-prikhodko

Збитки свинарів через АЧС можуть досягти 30 млрд грн - Д.Приходько

 • 8320 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. У випадку неконтрольованого розповсюдження африканської чуми свиней прямі збитки свинарів України можуть досягти мільярдів гривень. Про це заявив економіст інвестиційного відділу ФАО і керівник проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР "Підвищення обізнаності про Африканську чуму свиней в Україні" Дмитро Приходько, передає УНН з посиланням на Держпродспоживслужбу України.

Д.Приходько зазначив, що безконтрольне поширення АЧС може завдати свинарям прямих збитків обсягом близько 9 млрд грн протягом наступних 15 років. А якщо врахувати зниження вартості активів у свинарстві і втрату доданої вартості на рівні виробництва та переробки продукції, то збитки за вказаний період можуть досягти 30 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні слід запровадити практику страхування від АЧС 

"Тому, коли приватний сектор і держава стають партнерами з науковим співтовариством, з'являється прекрасна можливість боротися з цією та іншими хворобами тварин, знижуючи ризики для фермерів, переробників та інвесторів у цій області", - підкреслив він.

За даними Держпродспоживслужби, цього року в Україні вже зафіксовано близько 30 спалахів АЧС у різних областях. Експерти констатують, що поширюватися чума стала швидше, ніж це було минулого року.

Тим часом, дії контролерів на шляху подолання епідемії визнаються недієвими і неефективними.

До того ж, Рахункова палата дійшла висновку, що Держпродспоживслужба недоцільно витрачає бюджетні гроші на заходи щодо поліпшення протиепізоотичної ситуації у країні в цілому.

Згідно зі звітом, чиновниками неефективно було використано понад 3,2 млн грн

Українські Національні Новини

Економіка