zmi-ukrayinski-eksperti-otrimali-zaproshennya-na-eksgumatsiyni-roboti-v-grushovichakh

ЗМІ: українські експерти отримали запрошення на ексгумаційні роботи в Грушовичах

 • 9440 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Українські фахівці отримали від польського Інституту національної пам'яті запрошення взяти участь у дослідницьких роботах на кладовищі в Грушовичах поблизу Перемишля у Польщі. Про це повідомляє Польське радіо, передає УНН.

"Українські фахівці отримали від польського Інституту національної пам'яті (ІНП) запрошення до участі в дослідницьких роботах на кладовищі в Грушовичах поблизу Перемишля, де два роки тому був знесений нелегальний пам'ятник УПА. Українська сторона домагається його відновлення", - пише видання.

Дослідницькі роботи польського ІНП, які будуть проводитися 24-го і 25-го травня, націлені на встановлення факту поховання солдатів УПА в тому місці, де був встановлений знесений пам'ятник.

Кілька днів тому, як повідомляється, секретар української державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті Святослав Шеремета розкритикував плани дослідницьких робіт в Грушовичах через відсутність запрошення на участь в них українських експертів. Зараз таке запрошення прийшло. Про його отримання повідомили ЗМІ у Києві і особисто віце-прем'єр України Павло Розенко, пише видання.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Політика