Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Четвер, 23 березня 2017 16:29
youtube
Ексклюзив: Суспільство

Реагувати на неналежну якість продуктів харчування повинні Держпродспоживслужба та АМКУ - експерт

Реагувати на неналежну якість продуктів харчування повинні Держпродспоживслужба та АМКУ - експерт

КИЇВ. 17 серпня. УНН. Для того, щоб проводити дослідження якості продукції харчування, в першу чергу, необхідно, щоб у цьому був хтось зацікавлений. Загалом, в наших реаліях, це повинні робити з одного боку держава, в особі уповноважених органів, з другого боку – громадські організації. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, за його словами, реагувати на виявленні факти продажу неякісної продукції харчування повинні в першу чергу Держпродспоживслужба, а також відповідальний за добросовісну конкуренцію на ринку АМКУ.

"Наскільки мені відомо, на місто Київ, наприклад, на проведення досліджень по якості продукції виділено всього лише 50 тис. на 2016 рік. З огляду на те, що дослідження коштують від 1,5 тис. до 2-3 тисяч гривень за один зразок, фактично ми розуміємо, що проводити дослідження держава не може.

Якщо ж дослідження проведені, і є вже неякісна продукція, то повинні реагувати два органи: перший - це Держпродспоживслужба, який якраз і має функції нагляду та регулювання в сфері якості продукції, а другий - це АМКУ, який реагує не на якісну або не якісну продукцію, а фактично на недобросовісну конкуренцію, так як, коли один виробник додає в продукт інгредієнти дешевші і таким чином отримує перевагу перед іншими, а на упаковці пише що там абсолютно нормальна продукція - відповідно він отримує для себе перевагу. І другий конкурент, у такому разі, ніяк не може від цього позбутися бо обидва пишуть що продукція є добросовісною, а друга продукція то є по суті фальсифікатом… Зрозуміло, що там не пишеться про наявність антибіотиків чи ще чогось. Тому, в даному випадку, ось ці два органи є ключовими і єдиними в нашій країні, які можу займатися якістю продукції і конкуренцією. Один займається якістю, а інший – конкуренцією", - наголосив О. Дорошенко.

Він також додав, що притягнення недобросовісних виробників продуктів харчування до відповідальності в Україні трапляється вкрай рідко.

Більше того, за неякісний товар максимально, що загрожує недобросовісному виробнику – це штрафи.

"У минулому році було всього 2 випадки коли АМКУ накладав штраф на підприємства молочної галузі, які виробляли неякісну продукцію.

Окрім штрафів у таких випадках більше нічого не передбачено. Розмір штрафних санкцій вибирає сам АМКУ, він може бути до 10% від обороту самої компанії по даній продукції", - додав О.Дорошенко.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, в Україні на державному рівні відсутня система контролю якості продукції харчування у супермаркетах.

За даними низки експертів, рівень якості продуктів харчування в Україні протягом останніх декількох років значно знизився.

Народний депутат С.Тригубенко з цього приводу зазначив наступне: "У нас на сьогодні склалася така ситуація, коли відповідального та крайнього за низьку якість продуктів харчування знайти складно. СЕС ліквідували, нова Держслужба з питань захисту прав споживачів ще не запрацювала як слід, бо майже рік знаходиться в процесі реорганізації. А перевірки підприємців взагалі заборонені постановою КМУ. Тому це створило передумови для безкарного порушення виробниками харчових продуктів норм та вимог до виробництва".

Також нагадаємо, лікарі зафіксували збільшення кількості отруєнь українців неякісними продуктами

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...