Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Субота, 16 грудня 2017 07:48
Ексклюзив: Здоров'я

Низка медико-біологічних вимог до якості продовольства в Україні не оновлюються із 1989 року - Н.Кільдій

Низка медико-біологічних вимог до якості продовольства в Україні не оновлюються із 1989 року - Н.Кільдій

КИЇВ. 22 серпня. УНН. Законодавча база, яка має регулювати допустимі норми вмісту антибіотиків у продуктах харчування в Україні, оновлюється дуже повільно. Про це УНН розповіла експерт, керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій.

“Тут взагалі питання у законодавчому підході, тому що у нас певні речовини (які можуть міститися у продуктах харчування — ред.), вони нормуються, і їх норми прописані. Але тут питання в тому, що ця база дуже повільно оновлюється, і наприклад, ті речовини, які нормуються в Україні і які нормуються, до прикладу, іншими міжнародними документами — то цей перелік суттєво відрізняється”, — зазначила вона.

За словами експерта, низка медико-біологічних вимог до продуктів харчування в Україні (щодо вмісту різних речовин, та антибіотиків також) не оновлюються із 1989 року.

“Тобто, не можна сказати, що в Україні взагалі немає норми по антибіотиках, але ці норми, вони не настільки сучасні, як вони б мали бути”, — додала вона.

Н.Кільдій пояснила, що різні види продуктів мають різні нормативи стосовно дозволених норм вмісту різних речовин, на кшталт антибіотиків, ветеринарних препаратів, стимуляторів тощо. Те саме стосується і гормонів.

“Якщо подивитися той же Кодекс Аліментаріус (збір харчових міжнародних стандартів — ред.), то це досить великий документ і там для кожного продукту є свій перелік речовин із кількостями, із чутливостями методу, і для різних молочних продуктів — це можуть бути різні переліки, для різних видів м’яса — це теж різні переліки, для жирових продуктів, навіть для окремих частин м’яса — і це теж будуть інші переліки, тому що різні речовини, вони по-різному можуть накопичуватись у різних продуктах, тваринах, сировині і так далі”, — додала вона.

Загалом експерт зазначила, що питання вмісту антибіотиків у продукції тваринного походження стосується не лише молока, але й м’яса, риби, навіть меду.

“Ці продукти також нормуються залишковою кількістю антибіотиків”, — сказала Н.Кільдій.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, українським законодавством не визначені норми допустимого вмісту антибіотиків у дитячому харчуванні. Їх має розробляти МОЗ.

Нардеп С.Тригубенко запропонував створити відповідну робочу групу при МОЗ задля розробки та затвердження норм допустимого вмісту антибіотиків у дитячому харчуванні.

Також нагадаємо, 63% вершкового масла на ринку є фальсифікатом.

Джерело: УНН
Підписуйтесь на наш Telegram-канал аудіоновин та слухайте новини УНН щогодини
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...