Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
вівторок, 25 липня 2017 р.03:04
Новини: Суспільство

Через відсутність конкуренції на ринку продуктів харчування маємо низьку якість товарів - нардеп

Через відсутність конкуренції на ринку продуктів харчування маємо низьку якість товарів - нардеп

Політик переконаний, що відповідальні виробники харчової продукції можуть та повинні займатися самоконтролем з точки зору гарантування якості

КИЇВ. 1 вересня. УНН. Конкуренція на внутрішньому ринку окремих видів харчових продуктів на сьогодні взагалі відсутня, або ж дуже слабка. Як наслідок, низька якість. Саме тому, нашим добросовісним виробникам харчової продукції сьогодні треба дуже серйозно думати над тим, як захистити свій ринок, в першу чергу, двома основними критеріями: ціна і якість. Про це у коментарі УНН зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Заболотний.

Політик переконаний, що відповідальні виробники харчової продукції можуть та повинні займатися самоконтролем з точки зору гарантування якості.

“У нас сьогодні, навіть, студенти всі знають, де я читаю лекції, що на кожному ринку є два основних принципи: ціна та якість. Якщо ми хочемо конкурувати з іноземцями: то ми маємо право казати тільки тоді своїм людям „купіть наше“, коли воно буде по ціні однакове із іноземним, а за якістю кращим. А коли сьогодні, враховуючи рівень заробітку наших людей, привезуть, може, навіть, нижчої якості продукцію іноземну, і коли у громадянина у кишені буде 5 грн, умовно, і він вийде, і наша курка коштуватиме 7, а іноземна — 5 грн, він не побіжить 2 грн позичати, він купить іноземне.

Тому нашим виробникам сьогодні треба дуже серйозно думати над тим, щоб захистити свій ринок двома питання: ціна і якість. Це два головних показники.

Але, в той же час, у нас конкуренція на внутрішньому ринку окремих видів продуктів взагалі відсутня, а окремих дуже слабка. Візьміть масло тваринне: один виробник дає якісний продукт, інший на 70% наповнений різними рослинними жирами. Рослинні жири — це трагедія, особливо такі, як пальмове масло, де навіть ознак масла тваринного немає. То ми, по-перше, гробимо здоров’я, особливо дітей... І скажіть, хто сьогодні це контролює? Ніхто! Ні виробник, ні держава! Хто контролює установлену ціну? Хто контролює, що якість продуктів низька?

А у нас сьогодні більшість молочних заводів в Україні користуються пальмовими і іншими маслами як наповнювачами, і там тільки запах можливо масла є, а може і того немає. А є ті, хто чесно виробляють, і там дійсно натуральна продукція, так вона трохи дорожча, і він уже не може конкурувати, бо люди купують дешевше, адже сьогодні не дуже дивляться на якість”, — зазначив він.

Г.Заболотний наголосив на тому, що виробники можуть і повинні ініціювати незалежні експертизи власних харчових продуктів.

“Але я глибоко переконаний, що виробник буде займатися цим, сам себе контролювати по якості продукції, коли він буде відчувати дуже серйозне покарання, якщо у нього знайдуть відхилення від державних стандартів. А стандарти ж мусять бути! Держава має ці питання контролювати. Бо сьогодні ми кажемо, що держава неефективна, бо все віддаємо на відкуп тим, хто виробляє.

Тому це має бути обов’язково, виробники повинні контролювати, повинні за це боротися, якщо є висока громадянська свідомість. Але жорсткий контроль за якістю продуктів повинен здійснюватися і державою, однозначно”, — додав він.

Нагадаємо, за даними експертів, якість продуктів харчування в Україні протягом останніх декількох років значно знизилася.

Також удвічі зросла кількість випадків отруєнь неякісними продуктами.

За словами лікарів, якість продуктів, що реалізовують у супермаркетах на державному рівні взагалі ніхто не контролює.

Так, за даними фахівців, близько 60% м’ясної продукції зі свинини містить антибіотики.

За даними ДП “Київоблстандартметрологія”, в Україні більше 50% вершкового масла і спредів є фальсифікатом.

Також нагадаємо, нардеп С.Тригубенко напередодні закликав виробників продуктів харчування до “самоцензури” в питаннях якості.

“Під „самоцензорую“ треба розуміти самоконтроль, а саме: постійні і прозорі незалежні експертизи різних видів товару на відповідність стандартам якості. І виробники можуть та повинні ініціювати такі експертизи самостійно.

І тут, я вважаю, що бізнес, який зацікавлений у довірі покупця, може абсолютно відкрито проводити незалежні експертизи товарів власного виробництва із залученням до цього процесу своїх же профільних асоціацій. Далі всі ці результати максимально публічно презентувати. У разі негативних даних — публічно приносити вибачення та виправляти недоліки”, — наголосив політик.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...