Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Вівторок, 28 березня 2017 02:26
youtube
Ексклюзив: Політика

Практика “самоцензури” серед виробників харчової продукції поширена на Заході - експерт

Практика “самоцензури” серед виробників харчової продукції поширена на Заході - експерт

За словами директора Державного Центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції Наталії Грюнвальд, поняття “самоцензури” у питаннях якості харчовох продукції в багатьох країнах передбачає публічність отриманих результатів лабораторних тестів

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Для підвищення довіри споживачів до продукції, що виробляється, розвитку внутрішнього ринку країни, поліпшення безпеки сировини і готової продукції низка європейських держав застосовують практику “самоцензури”. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомила директор Державного Центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції Наталія Грюнвальд.

“Наведу приклад Швейцарії. У Швейцарії реалізація сільгосппродукції відбувається через торговельні мережі — супермаркети. Саме супермаркети несуть відповідальність перед покупцем за продукцію, яку вони продають. Тому великі супермаркети мають свої власні лабораторії контролю якості та безпеки.

Якщо ж у виробника сільгосппродукції, припустимо, немає власної акредитованій (незалежної) лабораторії, або супермаркет має „сигнали“ про неякісну продукцію, то сам супермаркет здійснює вибірковий контроль зразків товару. І тоді, якщо заявлена виробником якість під час перевірки не підтверджується, то супермаркет просто зупиняє реалзацію продукції такого виробника”, — розповіла вона.

За словами експерта, саме тому виробники у багатьох країнах зацікавлені і регулярно вдаються до практики “самоцензури”.

“Йдеться фактично про „самоконтроль“ виробленої продукції. Для власного контролю, впевненості у якості та безпеці, вони самі віддають в незалежні акредитовані лабораторії країни свою продукцію для перевірки.

Приватні лабораторії тієї ж Швейцарії зробили лабораторні дослідження якості продукції прибутковим бізнесом. Вони реально проводять унікальні дослідження на дуже точному обладнанні, мають акредитації (підтвердження компетентності та незалежності по ISO вимогам). Більше того, державні лабораторії Швейцарії також надають послуги з випробувань, але в меншому переліку”, — розповіла Н. Грюнвальд.

Вона також підкреслила, що поняття “самоцензури” у питаннях якості харчовох продукції в багатьох країнах передбачає публічність отриманих результатів лабораторних тестів.

“Так, приватні лабораторії мають власні ЗМІ, в яких відображається вся інформація про чесних виробників і навпаки”, — додала вона.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, за даними експертів, якість продуктів харчування в Україні протягом останніх декількох років значно знизилася.

Народний депутат Сергій Тригубенко вважає, що причина збільшення випадків харчових отруєнь у різних регіонах України полягає у відсутності державного та ефективного контролю за якістю продуктів харчування на всіх рівнях.

Саме тому, він заликав українських виробників продуктів до “самоцензури”.

Ініціативу С.Тригубенка прокоментував очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

За його словами, питання самоконтролю якості продуктів харчування власного виробництва — це добра воля кожного окремого виробника, проте саме ті підприємства, які підуть шляхом відкритої “самоцензури”, матимуть перевагу серед споживачів.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...