Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
неділя, 23 липня 2017 р.17:31
Новини: Політика

Держпродспоживслужба не може примусити операторів ринку висвітлювати результати експертиз якості харчової продукції

Держпродспоживслужба не може примусити операторів ринку висвітлювати результати експертиз якості харчової продукції

КИЇВ. 12 вересня. УНН. У Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів немає повноважень зобов’язати виробників харчових продуктів висвітлювати результати експертиз з якості власних товарів. Про це у відповідь на запит УНН повідомили в Держпродспоживслужбі.

Загалом, як пояснили в службі, відповідальність за якість та безпечність харчової продукції мають нести самі виробники.

“Відповідно до статті 20 закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“ оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Також оператори ринку зобов’язані:

1) забезпечувати дотримання вимог цього закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;

2) розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів”, — йдеться у відповіді відомства.

Таким чином, як наголосили у Держпродспоживслужбі, оператори ринку (виробники харчових продуктів) з метою гарантування безпечності та якості харчових продуктів мають постійно перевіряти свої вироби (товари) шляхом перевірки гігієнічних критерій технологічного процесу (що свідчить про прийнятне функціонування виробничого процесу), так і критерій безпечності харчових продуктів (визначення прийнятності харчових продуктів для споживання людиною та обігу на ринку).

“Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює державний контроль щодо забезпечення операторами ринку дотримання гігієнічних та інших вимог, при цьому обов’язково перевіряє результати лабораторних досліджень (самоконтролю виробника), а у випадку необхідності — накладає штрафні санкції.

Проте, Держпродспоживслужба не може примусити операторів ринку висвітлювати результати свого самоконтролю. Разом з цим, "добропорядні“ виробники самі зацікавлені у підвищені іміджу свого виробництва харчових продуктів та надають відповідну інформацію про себе на веб-сайтах, ЗМІ тощо”, — додали в службі.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у різних регіонах України лікарі фіксують зростання кількості випадків харчових отруєнь.

Так, Харківська інфекційна обллікарня фіксує зростання випадків харчових отруєнь у два рази.

Кількість отруєнь у порівняні із минулим роком зросла і в Сумській області.

На Чернігівщині протягом півроку неякісним харчуванням отруїлося більше 420 дітей.

Народний депутат Сергій Тригубенко вважає, що причина збільшення випадків харчових отруєнь у різних регіонах України полягає у відсутності державного та ефективного контролю за якістю продуктів харчування на всіх рівнях.

Тому, він закликав вітчизняних виробників продуктів харчування до публічного самоконтролю, шляхом проведення лабораторних досліджень зразків своїх виробів та висвітлення їх результатів.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...