Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
понеділок, 24 липня 2017 р.01:08
Новини: Суспільство

В Україні є можливість створення Мережі держлабораторій для контролю якості сільгосппродукції - експерт

В Україні є можливість створення Мережі держлабораторій для контролю якості сільгосппродукції - експерт

КИЇВ. 28 вересня. УНН. В Україні є можливість створити Мережу держлабораторій для системного моніторингу якості сільськогосподарської продукції. Для цього потрібна лише політична воля і професіональне розуміння такої необхідності збоку профільних міністрів. Про це УНН повідомила директор Державного центру сертифікації та експертиз якості сільськогосподарської продукції Наталія Грюнвальд, коментуючи заклик політиків до Держпродспоживслужби перевіряти виробників харчової продукції.

“Протягом 11 років Інспекція сільського господарства була реципієнтом Канадсько-Українського зернового проекту, результатом чого стала велика допомога в навчанні персоналу.

В рамках цього проекту були підписані договори про постачання в Україну високоточного обладнання для оснащення 6 лабораторій, зокрема, йдеться про прилади визначення ГМО та показників безпеки сільськогосподарської продукції. Загалом, було поставлено лабораторного оснащення на суму понад 3 млн доларів. Всі ці апарати і системи встановлені! Всі лабораторії підготовлені до акредитації по ISO 17025.

Однак, на даний момент, з огляду на ситуацію в країні (і деякі непрофесійні моменти збоку окремих чиновників), доля лабораторій дуже-дуже сумна. Всі ці лабораторні комплекси не надають послуг більше 4 років, обладнання не використовується”, — розповіла вона.

Так, за словами Н. Грюнвальд, ДП “Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції” спільно із зазначеними (поки непрацюючими) лабораторіями у Вінницькій, Полтавській, Одеській, Миколаївській, Харківській, Тернопільській та Запорізькій областях мають все необхідне для створення лабораторної Мережі.

“Тобто, є обладнання, придбане іноземними партнерами, є багаторічний цінний досвід, підтверджений участю в міжлабораторних раундах, є бажання працювати, і головне, є попит на такі послуги. Адже, сьогодні, дійсно, ситуація із якістю продуктів харчування м’яко кажучи, тривожна... На ринку, реально, більше половини масла солодковершкового містить немолочні жири, сметана — крохмаль, риба — незаконну кількість консервантів, овочі — нітрати тощо.

За умови створення Мережі держлабораторій, держава, наприклад, стане спроможною забезпечити експертизу зерна за всіма показниками по всій території України на відповідність контрактам та Директорам ЄС, міжнародним вимогам для експорту. Країна отримає змогу системного моніторингу умов зберігання зернових, їх безпечності тощо”, — наголосила вона.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у Мінагрополітики сподіваються на регулярні перевірки якості продуктів харчування.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...