Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Пʼятниця, 09 грудня 2016 07:50
youtube
Ексклюзив: Події

Незалежному моніторингу якості зернової продукції чиниться опір з боку торгових мереж і виробників — В.Бодаєв

Незалежному моніторингу якості зернової продукції чиниться опір з боку торгових мереж і виробників — В.Бодаєв

За словами експерта, наразі функції контролю у сфері зернових передані до Держпродспоживслужби.

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Питання контролю якості зернових в Україні дуже комплексне: і якщо з експортом все більш менш зрозуміло, бо іноземний покупець готовий віддавати гроші тільки за товар, що має належну сертифікацію, то із контролем зерна на внутрішньому ринку є питання. Про це у коментарі УНН розповів голова ВО “Федерація роботодавців АПК та продовольства України” Вадим Бодаєв.

“Все, що стосується експорту, я можу точно сказати, що контролюється зерно у такому випадку покупцем. І тут єдиний реальний і об’єктивний фактор: якщо покупцю щось не сподобається, то він не заплатить грошей. Тому продавці стараються виконувати всі вимоги щодо якості. Все, що стосується внутрішнього ринку, я, як представник роботодавців України, можу сказати, що ми безумовно боремося за те, щоб держінституція, яка має займатися питаннями якості продукції, виконувала свою роботу на належному рівні. Існує вона при Міністерстві сільського господарства, але фактично у „загоні“ і фінансування її дуже слабке”, — сказав він.

За словами експерта, наразі функції контролю у сфері зернових передані до Держпродспоживслужби.

“В них є декілька лабораторій, які мають брати продукти харчування на контроль безпосередньо у торгових мережах. Але поки у них це не виходить, тому що торгові мережі і виробники сильно супротивляються.

Все, що знаходиться всередині продукту, — це такий собі „секрет“. І проконтролювати це може лише ця Дежпродінспекція, якщо візьме продукцію і перевірить її у лабораторії. Так от, виробники зачасту чинять цьому супротив і дають свої сертифікати і говорять „ось наш сертифікат. і ви нам повірте“. Тому це дуже серйозне питання”, — пояснив В.Бадоєв.

Він наголосив, що на лабораторні дослідження якості продуктів харчування, і зернових зокрема, державі завжди не вистачає грошей. Тому “Федерація роботодавців АПК та продовольства України” у доступні їй способи намагається “добиватися збільшення фінансування цього напрмяку”.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у рамках соціального експерименту УНН, на лабораторне дослідження до Державного центру сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції були передані 10 зразків хлібної продукції українських виробників.

За підсумками експертизи, у трьох зразках хлібу виявлено плісняви гриби.

З цього приводу у Головному управлінні Держпродспоживслужби в м.Києві пообіцяли перевірити столичних виробників.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...