Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Неділя, 25 вересня 2016 03:16
youtube
Публікації: Суспільство

Про небезпеки хлібної продукції

Про небезпеки хлібної продукції

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Напевно кожен з нас, хоча б раз у житті, проте бачив, як виглядає цвілий хліб, або інша випічка. З часом, на хлібному продукті заявляються сіро-білі, інколи зелені і чорні плями. Це – грибок. І він здатен викликати в організмі людини найбезпечніші процеси, передає УНН.

Так, звичайна цвіль є сильним алергеном і може стати причиною бронхіальної астма чи навіть смерті людей зі зниженим імунітетом (хворих на лейкемію, СНІД, після хіміотерапії або пересадки кісткового мозку).

Вважається, що ідеальні умови для поширення цвілевих грибків — температура 20 С і вологість. І як не дивно, саме такий “клімат” часто буває в закритих хлібницях.

Звідки та як такий грибок потрапляє у хлібну продукцію?

Загалом, науці відомо більш, ніж 350 видів токсигенних пліснявих грибів. Щорічно біля 10% продуктів харчування та кормів (на загальну суму понад 30 млрд. доларів) забруднюється і втрачається через ураження токсикогенними грибами. За оцінкою Управління з Продовольства й Сільського господарства ООН (ФАО), кожного року приблизно 25% світового врожаю зернових уражується мікотоксинами.

Грибкові отрути (мікотоксини) виробляються пліснявими та іншими мікроскопічними грибами. Серед мікотоксинів є речовини, здатні викликати мутації, неправильне внутрішньоутробне формування організму і навіть рак.

Спори мікроскопічних грибів є скрізь, а тому небезпека зараження грибами існує практично на всіх стадіях збору, зберігання, переробки сільськогосподарської сировини та готової продукції. Серед типових та зрозумілих прикладів: запліснявіле сіно, пропріле зерно, запліснявілі качани кукурудзи тощо.

Варто зазначити, серед деяких людей панує помилкова думка про те, що якщо з плісені добувають антибіотик — пеніцилін, то плісень може бути корисною. У цьому випадку — все навпаки! Мікотоксини — це теж антибіотики, проте отруйні для людини, і вони, напевно, ніколи не стануть лікарськими засобами.

Мікотоксинів не так вже легко позбутися. Вони стійкі до нагрівання, пастеризації та кулінарної обробки. Вони мають властивість із заражених грибками кормів надходити в м’ясо та молоко, що отримують від тварин. А при використанні запліснявілої сировини для виробництва круп чи борошна, мікотоксини в круп’яних і хлібобулочних виробах можуть досягти небезпечних концентрацій. При цьому, пліснява на хлібобулочних виробах може з’явитися не лише через неякісну муку,але й застаре обладнання та порушення правил пакування хлібу.

На жаль, та незважаючи на те, що мікотоксикози відомі науці давно, до цього часу специфічної профілактики проти них не розроблено.

Як виявити мікотоксини, коли зовні хлібний продукт не має ознак плісняви?

Тільки лабораторним шляхом. При цьому, лабораторії можуть виявити лише малу частину з вже відомих мікотоксинів. Складність полягає в неповторності та непередбачуваності якісного і кількісного складу мікотоксинів, синтезованих різними видами грибів у різних умовах.

Мікотоксини володіють однією загальною властивістю — вони є биоцидами, що руйнують живі клітини. За іншими ж властивостями, в т.ч. фізико-хімічними, мікотоксини розрізняються дуже значно, саме це робить неможливим розробити єдиний ефективний метод боротьби з ними.

Нагадаємо, в рамках соціального експерименту, УНН тестує різні продукти харчування, які продаються у супермаркетах столиці, на відповідність стандартам якості.

Так, УНН вже публікував результати лабораторного дослідження дитячої молочної продукції на вміст антибіотиків, а також результати тестування сметани і сирів на вміст рослинних жирів.

Наразі, журналісти УНН спільно з співробітниками лабораторії Державного Центру сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції відібрали зразки хлібних виробів різних постачальників. Їх лаборанти і вивчатимуть на вміст небезпечних мікотоксинів.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...