10-grudnya-den-prav-lyudini

10 грудня – День прав людини

 • 29440 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Сьогодні День прав людини, Міжнародний день захисту прав тварин, Всесвітній день футболу, День Нобеля, інформує УНН.

День прав людини       

Офіційно День прав людини заснували у 1950 році за ініціативи ООН. Його запровадили для привернення уваги людства до Загальної декларації прав людини, яка проголошує рівні права на людську свободу та відповідальність перед законом, незважаючи на стать, расу та віросповідання.

Міжнародний день захисту прав тварин

Щорічно того самого дня, що й День прав людини, святкують День прав тварин. Дату запропонувала  Генеральна асамблея ООН в 1998 році. У такий спосіб підкреслили, що тварини мають такі самі права на життя та свободу, як і людина.

В усьому світі понад 20 років 10 грудня проводять масові акції та благодійні заходи. Під час них активісти закликають відмовитися від жорстокого ставлення до тварин: починаючи з домашніх улюбленців і закінчуючи екзотичними та дикими тваринами, популяція яких з кожним роком стрімко зменшується.

Всесвітній день футболу

Щороку 10 грудня професійні спортсмени, любителі та вболівальники святкують святкують Всесвітній день футболу. Організація Об’єднаних Націй заснувала свято через великий інтерес людей різного віку й різних національностей до цієї гри.

Ще в III–II століттях до нашої ери в Китаї існувала гра з м’ячем зі шкіри, набитим пір’ям або шерстю тварин. Метою гри було влучити в сітку, закріплену на бамбукових жердинах, а також захиститися від атак супротивника. Схожі варіанти ігор із м’ячем були у давніх греків та єгиптян.

Але батьківщиною футболу все-таки вважають Англію. Є  документальне підтвердження 1170 року, де описують молодь, яка збирається на полі для гри з м’ячем.

День Нобеля

Дату приурочено до  річниці смерті Альфреда Нобеля – видатного винахідника, хіміка, інженера та письменника. Його найвідоміший винахід - динаміт.

Увесь свій спадок, який становив 31,5 млн шведських крон Нобель заповів на фінансування міжнародної премії за досягнення у фізиці, хімії, фізіології, медицини, миру, економіці та літератури.

Досягнення в математиці Нобель не вважав важливими.  На думку вченого, за допомогою математики можна зробити значно менше корисних відкриттів для людства.

Іменини

День Ангела сьогодні святкують: Всеволод, Гаврило, Яків, Борис, Сергій, Олексій, Федір.

Українські Національні Новини

Суспільство