11-listopada-v-ukrayini-vshanovuyut-den-pamyati-zagiblikh-u-pershiy-svitoviy-viyni

11 листопада в Україні вшановують пам'ять загиблих у Першій світовій війні

 • 39091 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Сьогодні вшановують пам'ять загиблих у Першій світовій війні та День пам’яті преподобного Аврамія Затворника і Анастасії Римської, пише УНН.

День пам'яті загиблих у Першій світовій війні

Цього дня згадують загиблих у Першій світовій війні (раніше – День перемир’я). День вшанування було засновано на честь підписання між Німеччиною і країнами Атланти перемир’я 1918 року. Об 11 годині повністю припинилися бойові дії.

День пам’яті був запроваджений в 1919 році королем Великї Британії Георгом V. Щоб згадати загиблих, у всьому світі проводять дві хвилини мовчання (на честь Першої і Другої світових воєн).

День пам’яті преподобного Аврамія Затворника і Анастасії Римської

Аврамій Затворник був ченцем у Києво-Печерському монастирі. Зараз мощі Аврамія знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

На жаль, біографічних даних про життя Аврамія Затворника майже не збереглося. Відомо, що він жив в період другої половини XIII – початок XIV століття. Є припущення, що помер святий 29 жовтня 1360 року.

Анастасія Римська народилася у багатій сім’ї. Осиротівши в 3 роки, дівчинка потрапила на виховання до жіночої християнської громади, що розташовувалася поблизу Риму. Її наставницею стала жінка на ім’я Софія. 

Анастасія виросла настільки вродливою, що нею зацікавився градоначальник Пров. Вона відмовила йому у прихильності і сказала, що вірує в Христа і не хоче поклонятися язичницьким богам чи шукати багатого чоловіка. За ці слова її виставили оголеною перед всім містом. Дівчина не розгубилася і почала викривати гріхи Прова. Її кинули за ґрати і жорстоко мучили. Роздерте тіло Анастасії знайшла її наставниця і поховала за християнськими звичаями.

В народі цей день часто називали “Аврамій вівчар” та “Анастасія Овечниця”. На стіл прийнято було ставити козячий чи овечий сир.

Іменини

День Ангела святкують: Авраамій, Євген, Клавдій, Астерій, Неон, Феоніла, Анна, Анастасія, Марія.

Українські Національні Новини

Культура