12-sichnya-den-ukrayinskogo-politvyaznya

12 січня – День українського політв’язня

 • 35174 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Сьогодні День українського політв’язня. В церковному календарі – день пам’яті мучениці Анісії Солунської, пише УНН.

День українського політв’язня 

День українського політв’язня в Україні відзначають з 1975 року за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. Адже трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий „генеральний погром“. Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України.

День пам’яті мучениці Анісії Солунської

Народилася вона в кінці III століття в місті Салоніки (Греція) в досить багатій родині. Саме тому дівчина отримала непогану на той час освіту. Батьки сповідували християнство, прививали любов до Бога і у своєї доньки. Анісія рано осиротіла. В той час вона зрозуміла, що хоче бути ближчою до Господа, продала всі статки своєї сім’ї і відмовилася від будь-яких земних задоволень.

Мучениця Анісія присвятила весь свій час молитвами, суворому посту. Вона доглядала за хворими, нужденними та бідняками. Була захисницею сиріт і жебраків. В ті часи правителем був Максиміан Геркулій, який переслідував всіх християн. їх безкарно вбивали і всіляко переслідували. Тому особливої уваги жінка приділяла жертвам таких тортур і переслідувань. Навіть відвідувала їх у в’язницях, хоча це і було досить небезпечно.

А вбив святу Анісію воїн-язичник, коли вона йшла до молитовного храму. Він хотів примусити жінку відвідати язичницьке свято, але вона заперечувала. Воїн витягнув меча і вдарив її. Поховали Анісію біля міських воріт. А коли в місті припинили катувати християн, то на її честь побудували храм.

Іменини

День Ангела відзначають: Макар, Антон, Лев, Федосія, Ярина, Онисія, Ірина.

Українські Національні Новини

Суспільство