13-grudnya-den-pamyati-andriya-pervozvannogo

13 грудня - день пам'яті Андрія Первозванного

 • 20345 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Також 13 грудня святкують День різдвяного светра, День скрипки, пише УНН.

День Апостола Андрія Первозванного

За легендами Андрій Первозванний народився в місті Вифсаїда в регіоні Галілея (нині північний Ізраїль) в родині простого рибалки.

Будучи ще юнаком він вирішив не одружуватися і присвятити себе Господу. Саме він став першим послідовником Спасителя (саме тому його назвали Первозванним). Згодом він також привів до учнів Ісуса свого брата – святого апостола Петра. Андрій, разом з іншими учнями, всюди слідував за Христом. Він бачив всі його чудеса, страждання і воскресіння.

Андрій Первозванний був наділений здатністю зцілювати будь-які хвороби. Тому слава про його чудеса йшла далеко попереду нього. Коли святий був в селищі Патри, правитель Егіат, який проповідував язичництво, наказав стратити Андрія, розіп’явши його на хресті. Щоб страждання продовжувалися якомога довше, Первозванного вирішено було прив’язати так, щоб його тіло утворило букву “Х”. При цьому цвяхів не вбивали, а руки та ноги перев’язали мотузками.

13 грудня віряни обов’язково відвідують храм. Перед іконою моляться незаміжні дівчата, бо вважається, що святий дарує сімейне щастя.

День різдвяного светра

Теплий в’язаний светр з різдвяною тематикою став популярним в Ірландії і Англії в 80-х роках, після того, як телеведучий популярного шоу “The Cosby Show”, Білл Косбі, приміряв на себе новий образ з таким светром. Через деякий час різдвяний светр почав здавати свої позиції і навіть з’явилося нове свято – День потворного різдвяного светра. Але у 2010 році інший телеведучий Джиммі Феллон вирішив зробити своїм глядачам щось приємне і одягнув на своє вечірнє шоу різдвяний светр. Він також запустив проєкт “12 днів різдвяних светрів” і всі 12 днів до Різдва (25 грудня) дарував одному зі своїх глядачів светр. Цю хвилю підтримали місцеві газети і навіть будинки моди.

День скрипки

Сьогодні цей струнний смичковий інструмент вважається одним з найпопулярніших. Цікаво, що сучасна конструкція скрипки (так звана аристократична) була створена лише в 16 столітті в Італії. Винахідниками стали Андреа Аматі і Гаспаро де Сало. В Україні скрипка стала народним інструментом в 17 столітті.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    13 грудня - день пам'яті Андрія Первозванного

     • 20345 переглядiв

    Офіційний курс гривні встановлено на рівні 27,02 грн/долар

     • 11224 переглядiв

    На 13 грудня встановлено ціну на банківські метали

     • 11003 переглядiв

    Коронавірусною інфекцією у світі захворіло понад 270 млн людей

     • 11636 переглядiв

    У Шрі-Ланці продемонстрували понад 300-кілограмовий сапфір

     • 24076 переглядiв