13-listopada-mizhnarodniy-den-nezryachikh

13 листопада - Міжнародний день незрячих

 • 18139 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. 13 листопада відзначають Міжнародний день незрячих, віряни вшановують пам'ять преподобного Никодима і преподобного Спиридона, пише УНН.

Міжнародний день незрячих

Цього дня в 1745 році народився педагог та засновник першої школи для незрячих Валентин Гаюї. Заклади запрацювали в Петербурзі та Парижі. Відзначати свято почали за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. Таким чином, кожного року вони намагаються привернути увагу до людей, які втратили зір. 

День пам'яті преподобних Спиридона та Никодима, просфорників Печерських

За переказами, двоє святих, які жили у 12 столітті в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, протягом 30 років виконували свій послух — пекли просфори. Преподобний Спіридон прийшов у монастир при ігумені Пімені вже немолодою людиною. Подвижник супроводжував свою працю невпинною молитвою і співом псалмів. Святий Никодим працював поруч із преподобним Спіридоном і вів таке ж строге життя.

Легенда оповідає про диво, пов'язане із святими: одного разу піч загорілася, але вони змогли загасити вогонь, залишившись неушкодженими. Напевно, тому у народі Никодима та Спиридона шанували як охоронців будинку від пожежі. Також святі оберігали сім'ї від інших нещасть.

Іменини

День Ангела святкують: Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Микола, Олександр, Олексій, Петро, Роман, Сергій, Степан, Трохим, Федір, Яків.

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    13 листопада - Міжнародний день незрячих

     • 18139 переглядiв

    На 13 листопада встановлено ціну на банківські метали

     • 18032 переглядiв

    Офіційний курс гривні встановлено на рівні 26,10 грн/долар

     • 20121 переглядiв

    Коронавірусною інфекцією у світі захворіло понад 250 млн людей

     • 15029 переглядiв

    Футбол: збірна Бразилії достроково виборола путівку на ЧС-2022

     • 19590 переглядiв

    На прохання США у Нідерландах спіймали російського хакера

     • 15969 переглядiв