15-serpnya-den-arkheologa

15 серпня: День археолога

 • 32366 переглядiв

КИЇВ. 15 серпня. УНН. Сьогодні, 15 серпня, у світі відзначають День археолога, а віряни вшановують пам'ять Стефана Першомученика, пише УНН.

Свята

День археолога до 2008 року було неофіційним святом в Україні.

Свято встановлено в Україні Указом Президента від 6 серпня 2008 року № 694/2008 «Про День археолога», «…ураховуючи вагомий внесок українських учених-археологів у розвиток вітчизняної археології, дослідження, збереження, популяризацію археологічної спадщини України та на підтримку ініціативи громадськості…»[5].

Це рішення в середовищі українських археологів сприйняли неоднозначно. Зокрема, в середовищі частини археологів функціонує міф про "донощиство" Т.С.Пассек та неприйняття в зв'язку з цим дати святкування 15 серпня.

Релігійне свято

15 серпня Свята Церква (східної традиції, що послуговується Юліанським календарем) молитовно згадує перенесення мощів першомученика архидиякона Стефана з Єрусалима до Константинополя.

Згідно з переказами, разом з шістьма одновірцями саме Стефан був обраний у диякони апостолами і мав підтримувати порядок, справедливість серед населення. Однак потрібно сказати, що крім цього Стефан також проповідував віру в Христа в Єрусалимі.

У неділю, 15 серпня, іменини відзначають власники таких імен: Василь, Никодим, Степан.

Українські Національні Новини

УНН Lite