7-chervnya-vidznachayut-vsesvitniy-den-prodovolchoyi-bezpeki

7 червня відзначають Всесвітній день продовольчої безпеки

 • 23422 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Сьогодні, 7 червня, у світі відзначають День сонцезахисних окулярів та Всесвітній день продовольчої безпеки, а віряни відзначають Третє знайдення голови Івана Предтечі. Про ці та інші свята пише УНН.

Свята

Всесвітній день продовольчої безпеки

Доступ до достатньої кількості безпечних продуктів харчування є найважливішим чинником підтримки життя і зміцнення здоров'я. Як правило, захворювання харчового походження - це інфекційні захворювання або інтоксикації, викликані бактеріями, вірусами або хімічними речовинами, що потрапляють в організм через заражену воду або їжу.

Безпека харчових продуктів грає найважливішу роль на всіх етапах виробничого ланцюжка - від виробництва до збору врожаю, обробки, зберігання, розподілу та аж до приготування і споживання.

Небезпечні продукти харчування викликають, згідно з оцінками, близько 600 мільйонів випадків хвороб харчового походження щорічно і несуть загрозу здоров'ю людини і економіці, непропорційним чином зачіпаючи вразливих і маргіналізованих осіб, особливо жінок і дітей, що відчуває наслідки збройних конфліктів населення і мігрантів. За оцінками, від вживання харчових продуктів, забруднених мікроорганізмами або хімічними речовинами, щорічно вмирають 420 тис. чоловік. 40% тягаря хвороб харчового походження припадає на частку дітей до 5 років, і щороку ці хвороби забирають життя 125 тис. дітей.

Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який відзначається 7 червня, покликаний привернути увагу до цієї проблеми і спонукати до впровадження заходів, спрямованих на профілактику, виявлення і зниження ризиків виникнення захворювань харчового походження і сприяють зміцненню продовольчої безпеки, охорони здоров'я, економічного процвітання, розвитку сільського господарства, розширенню доступу до ринків, зростання туризму і сталого розвитку в цілому. 

День сонцезахисних окулярів

Різнокольорові скельця в окулярах придумали давно. Ще давні єгиптяни захищали очі від сонця пофарбованим папірусом. Цікаво, що справжні окуляри були знайдені у гробниці фараона Тутанхамона — оправа із бронзи, а лінзами служили тонкі смарагдові скельця. Римський імператор Нерон спостерігав гладіаторські бої крізь смарагдові дзеркала. А на Крайній Півночі, щоб не захворіти на снігову сліпоту, мисливці на здобич захищали очі тонкими шкіряними смужками з вузькими прорізами для очей. Такі окуляри сильно обмежували кругозір, проте можна було не боятися підступних сонячних променів. Масове виробництво дешевих сонцезахисних окулярів почалося в Америці у 1929.

Релігійні свята

7 червня віряни відзначають Третє знайдення глави Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана. У народі цей день називають Івановим днем.

Саме Іоан був найближчим до Ісуса Христа серед його учнів. За життя Іоан проповідував християнську віру.

У народі говорили, що з Іванового дня пішли шкідливі (медяні) роси, які приносять рослинам хвороби. Тому, зазвичай, вірники зверталися до Іоана Предтечі з проханням захистити поля від медвяної роси.

У цей день іменини святкують: Вікторія, Олена, Іван, Інокентій, Федір.

Українські Національні Новини

Новини Світу